Μια εικόνα που σίγουρα κόβει την ανάσα αντικρίζει ο θαρραλέος περιπατητής που θα τολμήσει να διασχίσει το Μικρό Μονοπάτι του Βασιλιά στην Ισπανία. Πρόκειται για μια διαδρομή κατά μήκος των απότομων κάθετων βράχων στο στενό φαράγγι El Chorro, κοντά στο Ardales στην επαρχία της Μάλαγα της Ισπανίας, η οποία σε ύψος 100 μέτρων πάνω από την επιφάνεια του ποταμού Γκαϊτάνες ανεβάζει σίγουρα την αδρεναλίνη στα ύψη.

Το επικίνδυνο «Μικρό Μονοπάτι του Βασιλιά» στην Ισπανία που κόβει την ανάσα

Δημιουργήθηκε το 1901 προκειμένου να παρέχει ευκολότερη πρόσβαση στους εργαζόμενος στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της περιοχής. Για την κατασκευή του χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια, ενώ το 2015 άνοιξε και πάλι για το κοινό μετά από σχεδόν 10 χρόνια επισκευών και ανακαινίσεων με μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς οι φθορές που υπέστη στο πέρασμα των χρόνων αλλά και οι πέντε θάνατοι που σημειώθηκαν σε αυτό μεταξύ 1999- 2000 το συμπεριέλαβαν στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα μονοπάτια στον κόσμο.

Είκοσι χρόνια μετά την ολοκλήρωση του μονοπατιού, ο Βασιλιάς Alfonso XIII διέσχισε το μονοπάτι για τα εγκαίνια ενός νέου φράγματος. Αυτό οδήγησε στο μοντέρνο όνομα του μονοπατιού, «The King’s Little Pathway» ή «El Caminito Del Rey», δηλαδή «Το Μικρό Μονοπάτι του Βασιλιά». Ωστόσο, μετά τη διέλευση του Βασιλιά, η γέφυρα άρχισε να καταρρέει.

Το ίδιο το μονοπάτι βρίσκεται 100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του ποταμού που διασχίζει το φαράγγι ακριβώς από κάτω και έχει πλάτος μόλις ενός μέτρου. Το συνολικό μήκος της πεζοπορικής διαδρομής είναι περίπου 5 χιλιόμετρα, με βατή πορεία, ενώ για να το διασχίσει κανείς πρέπει να «κλείσει» θέση, καθώς περιορισμένος αριθμός ατόμων μπορεί ταυτόχρονα να βρίσκεται σε αυτό.