Ένας έρωτας ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά σημεία στο νησί των Φαιάκων. Ο λόγος για το Μον Ρεπό, σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας, το οποίο κατά την διάρκεια της ιστορίας του φιλοξένησε στους χώρους του σπουδαίες και διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες.
Σε αυτό, λοιπόν, έχτισε τη θερινή του έπαυλη, το 1831 ο Άγγλος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων Frederic Adam για χάρη της αγαπημένης του γυναίκας της Κερκυραίας Νίνας Παλατιανού, σε σχέδια του Άγγλου αρχιτέκτονα Whitmore. Την ονομασία του ωστόσο (Mon Repos σημαίνει «η ξεκούρασή μου») την πήρε από το Βασιλιά Γεώργιο Α, στον οποίο παραχωρήθηκε το παλάτι το 1864 με την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.
Στο παλάτι φιλοξενήθηκε το 1863 και η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, η θρυλική πριγκίπισσα Σίσι, πριν χτίσει, μαγεμένη από την Κέρκυρα, το Αχίλλειον, ενώ εδώ γεννήθηκε και ο Φίλιππος Μαουνμπάντεν, ο μετέπειτα Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ. Το Μον Ρεπό είχε επιλέξει και ο Παρίνι, ο Ιταλός πολιτικός διοικητής των Ιονίων Νήσων, ως θερινή κατοικία κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Με τη μεταπολίτευση το Μον Ρεπό επιστράφηκε στο Δήμο της Κέρκυρας, αλλά τότε άρχισε μια νέα περιπέτεια, καθώς ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ το διεκδίκησε ως προσωπική του οικογενειακή περιουσία. Τελικά, μετά από έντονες δικαστικές διαμάχες, το κτήμα επέστρεψε στον Δήμο Κέρκυρας το 1991. Πέραν του Ανακτόρου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Παλαιόπολης που φιλοξενείται σήμερα στο κτίριο, το κτήμα διαθέτει και έναν υπέροχο, τεράστιο κήπο με σπάνια φυτά και βότανα.