Τη στιγμή που οι περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί εφαρμόζουν αυστηρούς περιορισμούς για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, υπάρχει ένα μέρος που κρατάει ανοιχτές τις πόρτες του σε όσους θέλουν να ξεχψάσουν το lockdown: το Ντουμπάι.
Το θορυβώδες εμιράτο του Κόλπου δονείται στον ρυθμό των μπαρ και των κλαμπ, των σέλφι και των βίντεο που κατακλύζουν το Instagram.
«Εδώ δεν φοβάμαι. Κοιτάξτε, όλοι φορούν μάσκα», λέει ο 30χρονος Ντιμίτρι Μέλνικοφ.
Από την αρχή της κρίσης, οι αρχές του Ντουμπάι επαίρονται ότι έχουν θέσει την επιδημία υπό έλεγχο, με όπλο τις νέες τεχνολογίες και τα πολύ βαριά πρόστιμα για μη χρήση της μάσκας. Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης εφαρμόζονται επίσης στους δημόσιους χώρους.
Οι τουρίστες οφείλουν να παρουσιάσουν πρόσφατο αρνητικό μοριακό τεστ ή/και να περάσουν νέο τεστ στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι.
Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για τα κρούσματα της επιδημίας στο Ντουμπάι, το οποίο με τα 2,9 εκατομμύρια των κατοίκων του, είναι ένα από τα επτά πριγκιπάτα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.
Στους 745 οι νεκροί από τον κορονοϊό
Σε εθνικό επίπεδο, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έχει σχεδόν διπλασιασθεί από την 1η Ιανουαρίου και ανέρχεται σε σχεδόν 3.400 κρούσματα.
Συνολικά, η χώρα, που έχει ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού, επισήμως έχει καταγράψει 253.000 κρούσματα και 745 θανάτους επί πληθυσμού 10 εκατομμυρίων κατοίκων.
Οι τουρίστες γεμίζουν τους δρόμους της ιστορικής συνοικίας του Αλ Φαχίντι, όπου τα αντισηπτικά είναι παντού διαθέσιμα, ενώ ταμπέλες υπενθυμίζουν τα μέτρα προστασίας.
Η προστασία του πληθυσμού έχει προτεραιότητα, διαβεβαιώνουν οι αρχές του Αλ-Φαχίντι. «Ο αριθμός των τουριστών έχει περιορισθεί σε 20 ανά ξεναγό, αντί 100».
«Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε το ρίσκο»
«Αισθάνομαι περισσότερο ασφαλής εδώ παρά στις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι θεωρώ ότι οι άνθρωποι τηρούν περισσότερο την χρήση της μάσκας και την κοινωνική απόσταση», λέει μία αμερικανίδα τουρίστρια που έχει έρθει να περάσει πέντε εβδομάδες με την οικογένειά της στο Ντουμπάι.
«Έχουμε μικρά παιδιά που έχουν ανάγκη να βγουν και να δουν τον κόσμο, άρα είμαστε έτοιμοι να πάρουμε το ρίσκο» λέει.
Η Σοφιά Αμούς είναι 24 ετών και έχει έρθει από την Γαλλία για δύο εβδομάδες διακοπών, τις οποίες αποφάσισε να παρατείνει για να περάσει έναν ολόκληρο μήνα στο εμιράτο, «όπου γίνονται τα πάντα για να αποφεύγονται οι επαφές».
«Το Ντουμπάι διαχειρίζεται καλύτερα την πανδημία από το Παρίσι», λέει, την ώρα που η Γαλλία εφαρμόζει νυκτερινή απαγόρευση και έκτακτα μέτρα στους ταξιδιώτες για να φρενάρει της εξάπλωση των νέων στελεχών του ιού.
Ο τουρισμός αποτελεί πυλώνα της οικονομίας του Ντουμπάι, το οποίο υποδέχθηκε 16 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019 και υπολογίζει 20 εκατομμύρια τουρίστες για το 2020.
Φτωχό σε πετρέλαιο, αλλά με μία από τις πλέον διαφοροποιημένες οικονομίες στον Κόλπο, το Ντουμπάι άνοιξε και πάλι τις πόρτες του στους τουρίστες τον Ιούλιο, έπειτα από μία περίοδο αυστηρού lockdown την άνοιξη.
«Το Ντουμπάι φαίνεται ότι επιβάλλεται ως προορισμός επιλογής για όσους θέλουν να γλιτώσουν τα lockdown», δηλώνει ο Σκοτ Λίβερμορ, επικεφαλής οικονομολόγος στο βρετανικό κέντρο αναλύσεων Oxford Economics Middle East.
Κατά την γνώμη του, αυτή η «αναπτυξιακή στρατηγική», εάν πετύχει, θα έχει θετικές συνέπειες στην διοργάνωση το προσεχές φθινόπωρο της Παγκόσμιας Έκθεσης Expo 2021 για την οποία το εμιράτο έχει δαπανήσει 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια (6,8 δισεκατομμύρια ευρώ) και την οποία αναγκάσθηκε να αναβάλει το 2020.
Όμως, το στοίχημα έχει ρίσκο, διότι ένα δεύτερο κύμα της Covid-19 θα δοκίμαζε την στρατηγική αυτή. Για να κερδίσει το στοίχημα, το Ντουμπάι πρέπει να παραμείνει «ανοικτό και σε επαφή με τον κόσμο, αλλά κυρίως να διατηρήσει τον έλεγχο της επιδημίας», λέει ο Σκοτ Λίβερμορ.
Στο μεταξύ, η αεροπορική εταιρεία Emirates, η σημαντικότερη της Μέσης Ανατολής, ανέκτησε μεγάλο μέρος των διεθνών της πτήσεων. Από το αεροδρόμιο του Ντουμπάι πέρασε μισό εκατομμύριο επιβάτες κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.