Η χώρας μας βρίθει από ορεινούς, γραφικούς προορισμούς που εκπλήσσουν τον επισκέπτη με την γραφικότητα, τις παραδοσιακές εικόνες και τον πλούσιο φυσικό πλούτο που τα χαρακτηρίζει.
Αυτήν τη φορά εστιάζουμε σε τρία όχι και τόσο γνωστά χωριά στο ευρύ κοινό, τα οποία αξίζουν να τους δώσετε μια ευκαιρία όταν με το καλό ξεκινήσουμε και πάλι να ταξιδεύουμε.
Αετιά, Γρεβενά
Ένα από τα πιο ορεινά χωριά του νομού Γρεβενών, αλλά και της Ελλάδας, συναντάται σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στις πλαγιές της βορειοανατολικής Πίνδου. Ο λόγος για την Αετιά (πρώην ονομασία Τσιούργιακα) ένα από τα λεγόμενα Κουπατσιαροχώρια του νομού, σε απόσταση 31 χλμ. δυτικά της πόλης των Γρεβενών.
Το φυσικό περιβάλλον ολόγυρά του χωριού μαγικό, με δάση από έλατο και δρυς στα χαμηλότερα σημεία και στα ψηλότερα πεύκο και ρόμπολο. Το σκηνικό συμπληρώνεται από ποικίλα και πανέμορφα λουλούδια, ενώ από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της περιοχής η ποικιλία και ο μεγάλος αριθμός των μανιταριών. Μην ξεχνάτε ότι ο νομός Γρεβενών, γενικότερα, φημίζεται για τα μανιτάρια.
Μαυρίλο, Φθιώτιδα
Σε μια υπέροχη καταπράσινη πλαγιά του Βελουχίου, σε υψόμετρο 920 μέτρων, το Μαυρίλο είναι ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό ορεινό χωριό, στη δυτική Φθιώτιδα. Γεμάτο με πηγές, αυλάκια και ρυάκια, η κύρια πηγή του χωριού είναι η Γκούρα, μία από τις πηγές του Σπερχειού ποταμού, η οποία οφείλεται και για το υπέροχο φυσικό περιβάλλον που αντικρίζει κανείς στο Μαυρίλο.
Στα όσα αξίζει να παρατηρήσει κανείς στο χωριό ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Δημητρίου, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, καθώς και ο ανακατασκευασμένος Μπαρουτόμυλος, ένας από τους 12 που λειτούργησαν κατά την περίοδο της Επανάστασης του ’21.
Ελαιώνας, Φωκίδα
Φωλιασμένος στην καταπράσινη αγκαλιά στους πρόποδες του Παρνασσού, συναντάται σε υψόμετρο 340 μέτρων σε απόσταση 5 χλμ. από την Άμφισσα. Ο γραφικός αυτός οικισμός χαρακτηρίζεται για τις φυσικές ομορφιές και τα μεγάλα πλατάνια, τα άφθονα τρεχούμενα νερά, έναν μικρό και πανέμορφο καταρράκτη και τα 12 μικρά ξωκλήσια του.
Στα αξιοθέατα του χωριού που κεντρίζουν το ενδιαφέρον το κτίριο του δημοτικού σχολείου χτισμένο από τον εθνικό ευεργέτη Ανδρέα Συγγρό, και η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα.