Από την αρχαιότητα ακόμη η σχέση των Τρικάλων με το υγρό στοιχείο ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη. Ο ποταμός της λήθης, γνωστός ως Ληθαίος ποταμός, αποτελεί το στολίδι της πόλης της Θεσσαλίας, ενώ πρόκειται και για το κυριότερο και πιο διάσημο αξιοθέατό της.
Πρόκειται για παραπόταμο του Πηνειού που πηγάζει από τα Αντιχάσια όρη σε ύψος 500 μέτρων, έχει μήκος 36 χλμ. και εκβάλλει στον Πηνειό, λίγο έξω από την πόλη των Τρικάλων. Σε αυτόν, μάλιστα, σύμφωνα με τον ιστορικό Στράβωνα γεννήθηκε και ο πρώτος γιατρός της αρχαιότητας, ο «θεός» της Ιατρικής όπως τον αποκαλούν, Ασκληπιός -άγαλμά του υπάρχει σε μία από τις γέφυρες του ποταμού, φιλοτεχνημένο από το γλύπτη Θεόδωρο Βασιλόπουλο.
Χωρίζοντας την πόλη στη μέση -από τους μεγαλύτερους ποταμούς που διασχίζουν πόλη στην Ελλάδα- οι δύο όχθες του ενώνονται με δεκατρείς συνολικά γέφυρες, οι περισσότερες από τις οποίες χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από πεζούς. Η κεντρική γέφυρά του δημιουργήθηκε το 1888 από Γάλλους μηχανικούς και ενώνει την κεντρική πλατεία με τον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Ασκληπιού.
Οι γραφικές εικόνες που αντικρίζει κανείς με το νερό του ποταμού να κυλά νωχελικά, τις πολλές γέφυρες και τα τεράστια πλατάνια, τον ήλιο που ξεπροβάλλει ανάμεσα από τα κλαδιά των παρόχθιων δέντρων, φωτίζοντας τα πεσμένα φύλλα των δέντρων, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, αντανακλάσεις στο νερό, σίγουρα από εκείνες που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη του.
Παρόλο που σε αυτόν οφείλεται ένα μεγάλο μέρος του φυσικού κάλλους της πόλης, οι μνήμες που κουβαλάει δεν είναι μόνο ευχάριστες, καθώς το 1907 και μετά από μια σφοδρή καταιγίδα ο ποταμός πλημμύρισε και πάνω από 150 κάτοικοι της πόλης έχασαν την ζωή τους.