Όσοι συνήθιζαν να ταξιδεύουν πριν τον Covid-19 θα είναι σίγουρα εξοικειωμένοι με τις κάρτες μπόνους πόντων των πιστών πελατών, τόσο των αεροπορικών εταιρειών όσο και ξενοδοχείων διεθνούς φήμης, και όχι μόνο.
Οι «πιστοί» πελάτες επιβραβεύονται με επιπλέον εκπτώσεις, δωρεάν εισιτήρια ή διαμονή και μια σειρά άλλων προνομίων που χαίρονται μόνο όσοι έχουν εκδώσει την αντίστοιχη κάρτα.
Κάτι παρόμοιο, λοιπόν, πρόκειται να συμβεί και για τους πιστούς επισκέπτες των Μαλδίβων, με τη νησιωτική χώρα να αποτελεί το πρώτο κράτος στον κόσμο που διαθέτει το δικό του πρόγραμμα φιλοξενίας.
Το πρόγραμμα θα αποκαλείται «Maldives Border Miles» και θα έχει τρεις βαθμίδες: Abaarana (Χρυσό), Antara (Ασημένιο) και Aida (Χάλκινο). Και τα τρία αυτά ονόματα των τριών διαφορετικών επιπέδων προέρχονται από την τοπική βλώσσα του έθνους του Ινδικού Ωκεανού, Divehi.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης στον επίσημο λογαριασμό Maldives Immigration στο Twitter, το «Maldives Border Miles» είναι ένα πρόγραμμα τριών επιπέδων πίστης για τουρίστες. Οι τουρίστες θα κερδίσουν πόντους με βάση τον αριθμό των επισκέψεων και τη διάρκεια της διαμονής τους στη χώρα, ενώ επιπλέον πόντοι θα προσφέρονται σε όσους επισκέπτονται τη χώρα για να γιορτάσουν ειδικές περιστάσεις.
Πώς αναμένεται να ανταποκριθούν οι ταξιδιώτες σε αυτό το εγχείρημα; Αυτό σίγουρα θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα, ωστόσο, αποτελεί μια πολύ ευρηματική διαφημιστική καμπάνια για τον εξωτικό προορισμό, η οποία μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να εξισορροπήσει μέρος του υπέρογκου προϋπολογισμού που πρέπει να έχει κάποιος για να επισκεφτεί τα θέρετρά του.
Μάλιστα, οι Μαλδίβες, δεν είναι οι μόνες στη λίστα των προορισμών που έπρεπε να γίνουν πιο δημιουργικοί για να προσελκύσουν κόσμο, μετά την παγκόσμια κρίση που επέφερε ο κορονοϊός. Αντίστοιχα παραδείγματα αποτελούν τα νησιά της Καραϊβικής, Ανγκουίλα, Μπαρμπέιντος και Αρούμπα, τα οποία προσφέρουν βίζα μεγάλης διάρκειας σε όσους αναζητούν ένα πιο όμορφο μέρος για να εφαρμόσουν το δικαίωμα της τηλεργασίας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Μαλδίβες, η οικονομία των οποίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και τη βιομηχανία της φιλοξενίας, ήταν μία από τις πρώτες χώρες της Ασίας που άνοιξαν ξανά τα σύνορά τους μετά το πρώτο παγκόσμιο lockdown, με τους επισκέπτες να επιστρέφουν και πάλι στον αγαπημένο τους προορισμό στα τέλη Ιουλίου.