Στην πλαγιά του όρους Οίτη, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, αρκετά κοντά στην Υπάτη, στο νομό Φθιώτιδας, συναντάται η μονή που κατά την Επανάσταση του ’21 αποτέλεσε καταφύγιο των αγωνιστών.
Ο λόγος για τη Μονή Αγάθωνος, η δημιουργία της οποίας τοποθετείται στις αρχές του 15ου αιώνα, από τον μοναχό Αγάθωνα, στον οποίο οφείλει και την ονομασία της.
Κατά την Επανάσταση του ’21 αποτέλεσε σημαντικό κρησφύγετο για τους Έλληνες αγωνιστές, ενώ καταστράφηκε από τον Δράμαλη το 1822. Οι αγιογραφίες του καθολικού υπέστησαν σημαντικές ζημιές από την πυρκαγιά, ωστόσο διάφορα πολύτιμα κειμήλια και λείψανα αγίων κατάφεραν να διασωθούν.
Στους χώρους της μονής σήμερα φιλοξενείται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Οίτης που λειτουργεί σε αυτό από το 1953. Σε αυτό ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τη χλωρίδα και πανίδα του Εθνικού δρυμού της Οίτης. Στη μονή λειτουργεί εκτροφείο άγριων πουλιών, ειδικός χώρος όπου φιλοξενούνται παγώνια καθώς και περιφραγμένος χώρος όπου ζει μεγάλος αριθμός ελαφιών.
Στο παρεκκλήσι της μονής βρίσκεται το σκήνωμα του ιερομόναχου Βησσαρίωνα Κορκολιάκου, σχεδόν άφθαρτο από το χρόνο, ενώ η εικόνα της Παναγίας του Αγάθωνος θεωρείται θαυματουργή.