Το ενδεχόμενο μετά την 1η Ιουλίου να επιτραπούν οι πτήσεις και από αεροδρόμια εκτός της λίστας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ειδικότερα ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα βασίσει αποκλειστικά την επιλογή αεροδρομίων στη λίστα του EASA, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

«Όπως έχουμε πει από την αρχή της άρσης των περιοριστικών μέτρων έχουμε ένα σχέδιο το οποίο επικαιροποιείται σε κάθε του βήμα. Όσον αφορά ειδικότερα στον τουρισμό έχουμε βασιστεί στο πρώτο κύμα απελευθερώσεων στη λίστα αυτή της EASA γιατί είναι μία λίστα προβλέψιμη την οποία μπορούσαν να δουν οι επιχειρηματίες του χώρου αλλά και επισκέπτες παντού στον κόσμο, στην Ευρώπη.

Επομένως αυτή τη λίστα την χρησιμοποιούμε μέχρι αυτό το διάστημα και πρόκειται να επικαιροποιήσουμε πολύ σύντομα. Θα περιμένετε ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες ώστε να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες ποιο θα είναι το καθεστώς που θα ισχύει, ιδίως όχι μόνο στη γέφυρα, δηλαδή στο διάστημα μεταξύ 15 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου, αλλά κυρίως από την 1η Ιουλίου και μετά οπότε θα μπαίνουν πολύ περισσότερες αφίξεις».

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο οργανισμός τονίζει ότι η λίστα αποτελεί συμβουλευτικό κείμενο για την διεξοδική απολύμανση των αεροσκαφών, όχι για πυξίδα δημόσιας υγείας για κράτη, ενώ σε ότι αφορά την Ιταλία, οι λεγόμενες ‘κόκκινες’ περιφέρειες αναθεωρήθηκαν από τον EASA από τέσσερις σε τρεις.