Μια ξενάγηση στην αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα Νο 4 του Τσερνόμπιλ, το επίκεντρο της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία  αποτελεί μοναδική εμπειρία ζωής.

Μια αξέχαστη ξενάγηση στον αντιδραστήρα Νο 4 του Τσερνόμπιλ

Πριν από 30 χρόνια, κατά την τραγική νύχτα της 26ης Απριλίου του 1986, μια σειρά εκρήξεων κατέστρεψε τον αντιδραστήρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 54 άτομα ακαριαία και μολύνοντας την ατμόσφαιρα με θανάσιμη ραδιενεργή σκόνη, απειλώντας την υγεία και την ευημερία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Οι πιο τολμηροί επισκέπτες τη Ουκρανίας, λοιπόν, έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν την αίθουσα ελέγχου αυτού του αντιδραστήρα.

Η επίσκεψη σε αυτόν πραγματοποιείται μόνο μέσω οργανωμένων τουρ, ενώ για την είσοδό τους στους επισκέπτες παρέχονται ειδικές προστατευτικές στολές, αναπνευστήρες και κράνη. Μάλιστα, η διαμονή τους στην αίθουσα ελέγχου διαρκεί μόλις λίγα λεπτά για να αποφευχθεί η υπερέκθεση στην ακτινοβολία. Επιπλέον, μετά την αναχώρησή τους από αυτόν θα υποβάλλονται σε ακτινογραφίες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση ο αντιδραστήρας Νο 4 εξακολουθεί να περιέχει περίπου 200 τόνους εξαιρετικά ραδιενεργού υλικού μέσα στα ερείπιά του.