Η παραθαλάσσια Ναύπακτος και τα ορεινά Καλάβρυτα φαίνεται ότι είναι οι δύο από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για τις ημέρες του Πάσχα.
Ειδικότερα, υπερπληρότητα καταγράφεται στα ξενοδοχεία της Ναυπάκτου, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Γιάννης Σύψας, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ούτε παγκάκι».
Οι επισκέπτες επιλέγουν τη Ναύπακτο, σύμφωνα με τον Γιάννη Σύψα, για την κατανυκτική ατμόσφαιρα που υπάρχει την Μεγάλη Παρασκευή. Οι επιτάφιοι καταλήγουν στο ενετικό λιμάνι, όπου αναμμένες δάδες είναι τοποθετημένες στις τάπες του κάστρου. Μάλιστα στο μέσον της εισόδου του λιμανιού, οι δάδες σχηματίζουν ένα μεγάλο σταυρό, που φωταγωγεί ολόκληρο το λιμάνι. Η φιλαρμονική παιανίζει πένθιμα, ενώ οι επισκέπτες ψέλνουν, μαζί με τους ιερείς και τους ιεροψάλτες, τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής.
Όπως εκτιμάται, η λειτουργία των νέων αυτοκινητοδρόμων της Ολυμπίας Οδού και της Ιόνιας Οδού φαίνεται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, αφού μίκρυνε πλέον χρονικά η απόσταση από μεγάλα αστικά κέντρα.
Άλλωστε, οι επισκέπτες επιλέγουν τη Ναύπακτο, διότι η πόλη διαθέτει όλες εκείνες τις υποδομές που μπορούν να κάνουν άνετη τη διαμονή τους. Παράλληλα, όσοι το επιθυμούν, μπορούν να επισκεφθούν τις κοινότητες της ορεινής Ναυπακτίας, όπου το τοπίο, ιδιαίτερα την άνοιξη, χαρακτηρίζεται ως μαγευτικό.
Στην περιοχή των Καλαβρύτων η πληρότητα των ξενοδοχείων φθάνει στο 70%, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, αλλά όπως προσθέτει, «εκτιμούσαμε ότι θα είχαμε περισσότερο κόσμο με βάση το γεγονός ότι το Πάσχα είναι φέτος νωρίς και έτσι οι επισκέπτες δεν θα επέλεγαν παραθαλάσσιους προορισμούς».
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Δαφαλιά, οι επισκέπτες επιλέγουν τα Καλάβρυτα, διότι πλέον είναι πολύ κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα, μετά την λειτουργία της Ολυμπίας Οδού.
Παράλληλα, μπορούν να έλθουν στα Καλάβρυτα και με τον Οδοντωτό, όπου ειδικά τώρα την άνοιξη, η διαδρομή είναι απολαυστική με την αναγεννημένη φύση.
Επίσης, μπορούν να επισκεφθούν τις μονές της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, καθώς επίσης τα Σπήλαια των Λιμνών στα Καστριά, το Πλατανόδασος στο Πλανητέρο, το Κλήμα του Παυσανία, τις πηγές του ποταμού Λάδωνα, τα ύδατα Στυγός κ.α.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «τις ημέρες του Πάσχα έρχονται πολλοί πατριώτες μας από τα μεγάλα αστικά κέντρα» και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «σε μία κοινότητα που έχει 150 μόνιμους κατοίκους, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα ο πληθυσμός τουλάχιστον διπλασιάζεται».
Επίσης, σημειώνει ότι πολλοί επισκέπτες επιλέγουν την περιοχή των Καλαβρύτων για θρησκευτικό τουρισμό, αφού θέλουν να επισκεφθούν τις μονές της Μακελαριάς, του Αγίου Αθανασίου στα Φίλια, της Αγίας Λαύρας, του Μεγάλου Σπηλαίου, αλλά και να γιορτάσουν παραδοσιακά το Πάσχα.
Τέλος, η ανάπτυξη των υποδομών που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στα Καλάβρυτα, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να έχουν μία άνετη διαμονή με αρκετές επιλογές.