Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετά τον Δούναβη, και ο μεγαλύτερος στη Βαλκανική χερσόνησο. Το μήκος του αγγίζει τα 530 χιλιόμετρα, εκ των οποίων περίπου 200 βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος.

Ο λόγος για τον Έβρο, που η μυθολογία λέει πως ήταν γιος του Αίμου και της Ροδόπης και λατρεύτηκε ως θεός. Άλλη εκδοχή λέει πως ονομαζόταν Ρόμβος και το όνομα Έβρος το πήρε από τον γιο του μυθικού βασιλιά της Θράκης Κάσσανδρο, που πνίγηκε στα νερά του.

Οι πηγές του βρίσκονται στα όρη Ρίλα, στη δυτική Βουλγαρία. Ακολουθώντας πορεία νοτιοανατολικά, τα νερά του διασχίζουν την Ανατολική Ρωμυλία και περνούν ανάμεσα από τις οροσειρές της Ροδόπης και του Αίμου. Κοντά στο χωριό Ορμένιο μπαίνει για μερικά χιλιόμετρα σε τουρκικό έδαφος και γίνεται το φυσικό σύνορο Ελλάδας – Τουρκίας. Περνά κοντά από τις πόλεις Πύθιο, Φέρες, Διδυμότειχο, Σουφλί, Λάβαρα, Τυχερό και Νέα Βύσσα, και εκβάλλει στο Θρακικό πέλαγος.

Το δέλτα του είναι τεράστιο και δαιδαλώδες και αποτελεί τον σημαντικότερο υδροβιότοπο της Ελλάδας και έναν από τους πιο σημαντικούς στην Ευρώπη, γι’ αυτό και προστατεύεται. Φιλοξενεί πλήθος ειδών πουλιών, ψαριών, ερπετών, θηλαστικών και αμφιβίων. Όσοι ταξιδέψουν έως τον Έβρο και απολαύσουν τα πανέμορφα τοπία του, έχουν την ευκαιρία να ζήσουν και τη συναρπαστική εμπειρία της βόλτας μέσα στο ποτάμι, με τις παραδοσιακές πλάβες, τις ειδικές βάρκες, και συνοδεία ξεναγών.

ΕΒΡΟΣ ΕΒΡΟΣ ΕΒΡΟΣ ΕΒΡΟΣ ΕΒΡΟΣ ΕΒΡΟΣΕΒΡΟΣ