Ο καιρός γίνεται όλο και πιο κρύος και μας κάνει να ονειρευόμαστε αποδράσεις στα βουνά της χώρας. Και επειδή ταξίδι χωρίς καλό φαγητό δεν γίνεται, εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς ξεχωριστά εστιατόρια και ταβέρνες σε αγαπημένους ορεινούς προορισμούς. Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς Συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά και κρατούν ζωντανή τη γεύση του παρελθόντος, σεφ που αναδεικνύουν τις γεύσεις και τα αρώματα της περιοχής στην πιο γκουρμέ εκδοχή τους, αλλά και παραδοσιακά ταβερνάκια που ποντάρουν στην απλότητα και βγαίνουν κερδισμένα, θα σας προσφέρουν αξέχαστες γαστρονομικές εμπειρίες.
Κρίτσα, Πορταριά
Πάνω στη μεγάλη σκιερή πλατεία της Πορταριάς με τα αιωνόβια πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά της πηγής, βρίσκεται ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια του Πηλίου. Το Κρίτσα, που λειτουργεί στο χώρο του ομώνυμου ξενοδοχείου, ξεχωρίζει για τις σπιτικές δημιουργίες της τοπικής κουζίνας που σερβίρει. Στις σπεσιαλιτέ συγκαταλέγονται όλες οι παραδοσιακές συνταγές από το Πήλιο. Δοκιμάστε, λοιπόν, σπετζοφάι, χόρτα τσιγαριστά με αυγά μάτια, τσιτσίραβλα, τραχανά με τυρί ή λουκάνικα, αλλά και μπουμπάρι με πατάτες στον φούρνο. Το γεύμα κλείνει με λαχταριστά γλυκά του κουταλιού ή ταψιού. Διαθέτει ενημερωμένη wine list με επιλεγμένες ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα. Πληροφορίες Πορταριά, Πήλιο, τηλ. 24280 99121, www.hotel-kritsa.gr, fb page: Kritsa Gastronomy Hotel
Salvia, Αρίστη
Χτισμένο στο ψηλότερο σημείο της Αρίστης, στα Ζαγοροχώρια, το Aristi Mountain Resort & Villas τιμά τα τοπικά προϊόντα και την κουζίνα της περιοχής δημιουργώντας όλες τις εποχές του χρόνου γεύσεις που διεγείρουν τις αισθήσεις. Τα τραπέζια στρώνονται στο εστιατόριο Salvia, που πήρε το όνομα του από τη σάλβια, ένα είδος φασκομηλιάς που χρησιμοποιείται στην τοπική κουζίνα. Εδώ θα δοκιμάσετε παραδοσιακές συνταγές της Ηπειρώτισσας νοικοκυράς, που φτιάχνονται με μεράκι και αγάπη από τα διάσημα προϊόντα της περιοχής: πιάτα με εκλεκτά κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής, πεντανόστιμο αγριογούρουνο από τα βουνά του Ζαγορίου, αλλά και εξαιρετικές πέστροφες από τα ποτάμια της περιοχής. Απαραίτητο ορεκτικό η διάσημη χειροποίητη ζαγορίτικη πίτα. Το ξενοδοχείο έχει τη δική του μικρή φάρμα, η οποία διασφαλίζει όλο τον χρόνο άριστες πρώτες ύλες για τις δημιουργίες του σεφ. Πληροφορίες Αρίστη, Ζαγοροχώρια, τηλ. 26530 41330, www.aristi.eu, fb page: Aristi Mountain Resort
Δασαργύρης, Αράχωβα
Ο Δασαργύρης, η παλαιότερη ταβέρνα στην Αράχωβα (έχει κλείσει 100 χρόνια λειτουργίας) εντοπίζεται στον κεντρικό δρόμο του χωριού, λίγο μετά το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που, στα ηνία της οποίας σήμερα βρίσκεται η τρίτη γενιά ιδιοκτητών. Η μαμά Ρούλα και ο σύζυγός της Παναγιώτης παραμένουν ενεργοί στην κουζίνα και καταφέρνουν να κρατούν ζωντανή τη γεύση του παρελθόντος. Ξεχωρίζουν το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι από σούβλες, αλλά και τα μαγειρευτά και οι χειροποίητες πίτες. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις σπιτικές πίτες με άγρια χόρτα της περιοχής (τα μαζεύει η ίδια η κα Ρούλα) και τον κρασάτο κόκορα με χυλοπίτες. Πληροφορίες Αράχωβα, τηλ. 22670 31291
Ζέρζοβα, Ορεινή Αρκαδία
Αυθεντική παραδοσιακή εμπειρία στο χωριό Παναγιά, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Δημητσάνα. Ντόπια κρέατα, χόρτα του βουνού, άγρια σπαράγγια και μανιτάρια, χυλοπίτες και ό,τι καλό βγάζει η αρκαδική γη, συνθέτουν το απλό μενού. Δοκιμάστε χυλοπίτες με καμμένο βούτυρο και μυζήθρα, προβατίνα στη λαδόκολλα και αγριογούρουνο με κονιάκ- όλα είναι θαυμάσια. Αν είστε τυχεροί και δεν έχει πολύ κόσμο, θα πιάσετε κουβέντα με τους φιλικούς ιδιοκτήτες και θα μάθετε μυστικά της περιοχής. Για Σάββατο, πάρτε ένα τηλέφωνο γιατί έχει λίγα τραπέζια. Πληροφορίες Παναγιά, τηλ. 27950 31753, fb page: ΖΕΡΖΟΒΑ Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στο www.greekguide.com