Το αρχικό σχέδιο του Anthony Bourdain όταν ήρθε στην Ελλάδα για να κινηματογραφήσει ένα επεισόδιο από την εκπομπή του στο CNN «Parts Unknown», ήταν να ταξιδέψει σε πολλά νησιά στις Κυκλάδες. Ωστόσο όταν έφτασε στη Νάξο, αφιέρωσε το επεισόδιο μόνο σε αυτό το νησί ακυρώνοντας τα άλλα σχέδιά του. Μόλις απολαύσετε λίγα γεύματα εδώ, είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί, όπως αναφέρει το Forbes. Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι ότι τα συστατικά είναι εξαιρετικά, αποτέλεσμα μακροχρόνιων γεωργικών παραδόσεων, βιοτεχνικής παραγωγής τυριού, ελαιολάδου και άλλων προϊόντων και το έθιμο περνάει συνταγές από γενιά σε γενιά. Ο πολιτισμός του νησιού είναι άθικτος, αμετάβλητος από τους αυξανόμενους αριθμούς επισκεπτών: οι ντόπιοι προσελκύουν τους επισκέπτες με τυπικά πιάτα, αντί να προσαρμόζουν αυτά τα πιάτα στα γούστα των ξένων. Είναι δύσκολο να βρείτε πιο νόστιμες προσφορές οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Ένα νέο εστιατόριο άνοιξε αυτό το καλοκαίρι, για να παρουσιάσει δημιουργίες που χρησιμοποιούν τα θαλασσινά του νησιού. Η Μαρία Πολυκρέτη και ο Ιωάννης Μαργαρίτης έχουν ήδη το καλύτερο ξενοδοχείο του νησιού, το Naxian Collection, το οποίο έχει μια τόσο ισχυρή γαστρονομική βάση που ακόμη και ο πλούσιος πρωινός μπουφές περνά πέρα από τα τυπικά με δημιουργικά πιάτα και πίτες που θα εμφανίζονταν σε μενού μεσημεριανού σε άλλα εστιατόρια. Στο νέο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο τους, το Naxian on the beach – το νησί είναι επίσης γνωστό για τις αμμώδεις παραλίες του – το εστιατόριο Tortuga παρουσιάζει τυπικά πιάτα αναμειγμένα με επιρροές από άλλους πολιτισμούς. Μεταξύ των επιλογών στο μενού τους: carpaccio με βότανα, μια τριλογία των κέβινς, κροκέτες χταπόδι, μύδια με πιπεριές και βότανα, linguine με αχινό, οστρακοειδή και μύδια. Πολύ μετά αφότου δεν είστε πλέον πεινασμένοι, δεν θα μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε. Σε αντίθεση με τις παραλίες, το νησί είναι επίσης αρκετά ορεινό και μέσα σε αυτούς τους απότομους λόφους είναι κρυμμένες παραδοσιακές ταβέρνες εξαιρετικής ποιότητας. Η ταβέρνα Platia στο χωριό Γαλήνη περιβάλλεται από οπωροφόρα δέντρα και ελαιόδεντρα καθώς και εκτάσεις όπου παράγονται τα λαχανικά που υπάρχουν σε πολλά από τα πιάτα τους. Κολοκυθάκια γεμιστά με ντομάτες και τυρί, κρεμμύδια γεμιστά με μοσχάρι, κόκορας σε σάλτσα ντομάτας είναι μερικά από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε. Δεν είναι περίεργο που ο Bourdain δεν άντεχε να φύγει.
Πώς να φτάσετε εκεί
Μια μεγάλη αλλαγή σκηνικού στις αερομεταφορές ήταν η έναρξη της απευθείας πτήσης της «Emirates Airlines» από το Newark στην Αθήνα. Εκτός από τις εξαιρετικές υπηρεσίες που παρέχει, η αεροπορική εταιρεία σχεδιάζει να διατηρήσει τη γραμμή όλο το χρόνο και όχι μόνο εποχικά, όπως κάνουν οι υπόλοιπες. Έτσι, είναι πιο εύκολο και πιο ευχάριστο να φτάνεις στην Αθήνα. Από εκεί, η SeaJets διαθέτει ταχύπλοα πλοία που φεύγουν από το λιμάνι του Πειραιά και βρίσκονται στη Νάξο σε τρεισήμισι ώρες. Πηγή: forbes.com