Στην Αράχωβα ο επίσκεπτης δεν αισθάνεται ποτέ «γευστική μοναξιά». Το αντίθετο θα έλεγα. Χαρακτηριστικό των προτάσεων φαγητού στην περιοχή αποτελεί η ποιότητα και η προσαρμοσμένη σε πλαίσια παράδοση. Όμορφα και ζεστά ταβερνάκια, προσεγμένα και καλαίσθητα μεταδίδουν το μήνυμα της γνήσιας φιλοξενίας με τον πλέον νόστιμο τρόπο. Συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά, ντόπια ζουμερά κρέατα, απλές γεύσεις όπως για παράδειγμα χόρτα βραστά ή πατάτες τηγανιτές που αποδεικνύουν πως με τη σωστή πρώτη ύλη η απλότητα ξεπερνάει πολλές φορές πολύπλοκα πιάτα. Γράφει η Νάντια Μασσαχού Ακολουθούν πέντε ταβέρνες, τρεις στην Αράχωβα και δύο στο Λιβάδι, που ξεχωρίζουν σταθερά στο πέρασμα του χρόνου.
Δασαργύρης , η παλαιότερη ταβέρνα του χωριού
Καπλάνης, πάνω από 30 χρόνια φιλοξενίας
Καλντερίμι, το γευστικό μυστικό της Αράχωβας