Το 2008, η πραγματικότητα οδήγησε τους δύο Αμερικανούς Brian Chesky και Joe Gebbia να φέρουν στον κόσμο το Airbnb. Αμφότεροι αδυνατούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο στο διαμέρισμα που διέμεναν στο Σαν Φρανσίσκο. Γι’ αυτό και άρχισαν να το υπενοικιάζουν, προσφέροντάς πρωινό στους επισκέπτες τους. Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος Η Airbnb είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στο χώρο του τουρισμού. Περισσότερες από 190 χώρες αποτελούν εν δυνάμει ξενοδοχεία. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε σας νοικιάζω το σπίτι που μένω. Σας νοικιάζω και το σπίτι του γείτονα. Και το εξοχικό στο χωριό! Και το σπίτι στο νησί! Τα πάντα στη διάθεσή σας! Αλλά ας επανέλθουμε στην πραγματικότητα. Γιατί ο οικονομικός αντίκτυπος του Airbnb ήταν η αιτία να ζωντανέψουν πολλές γειτονιές του πλανήτη και να αποκτήσουν εμπορική και τουριστική κίνηση. Και φυσικά να αποκτήσουν περισσότερη αυτές που ήδη είχαν. Στην Αθήνα ωστόσο δεν έγινε ευρέως αντιληπτό πολύ γρήγορα, τι ακριβώς σημαίνουν τα έξι γράμματα Α-Ι-R-B-N-B. Κι εδώ που τα λέμε πώς θα μπορούσαν οι κάτοικοι μιας χώρας με ποσοστό ιδιοκατοίκησης πάνω από 70%, να αποδεχθούν από τη μία στιγμή στην άλλη ότι θα μπορούσαν να νοικιάσουν το σπίτι τους σε κάποιον ξένο. Σε αυτό το σημείο θα σας συστήσουμε τον Τόλη Σκουλαριώτη. Ίσως τον έχετε συναντήσει στις σελίδες κάποιου περιοδικού ή στις συχνότητες κάποιου τηλεοπτικού δέκτη.
Το πουκάμισο υπαλλήλου της Ολυμπιακής
Ο Σκουλαριώτης ανέλαβε τη διακόσμηση, και χάρισε στο παλιό διαμέρισμα της οδού Φαλήρου, λίγo από τον αέρα της Ολυμπιακής. «Μου θύμιζε πολύ περισσότερο Ελλάδα, σε σχέση με ό,τι άλλο είχα στο μυαλό μου. Απευθύνεται κυρίως σε ξένους τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ακριβώς τι σημαίνει η Ολυμπιακή, καθότι αρκετά νέοι σε ηλικία. Αρχίζουν όμως και ρωτάνε. Θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ιστορική εταιρεία». Ο Τόλης καταγράφει τις αντιδράσεις και -όπως λέει- οι επισκέπτες εκστασιάζονται με το σχεδιασμό.
Και το παλιό αερόθερμο της Φρεατίδας…
Στο ίδιο σπίτι βρίσκεται κι ένα παλιό αερόθερμο που ο Σκουλαριώτης βρήκε στο πατρικό του και το τοποθέτησε στην κρεβατοκάμαρα: «Με αυτό μεγάλωσα. Το αγόρασε η μητέρα μου το 1971, για να έχει περισσότερη ζέστη το σπίτι μας στη Φρεατίδα». Σε άλλο σημείο κρεμασμένη μια στολή κυβερνήτη. Την αντάλλαξε με έναν φανατικό θαυμαστή του Βοy George.
Η περιζήτητη κονσόλα της Philips
«Να μην παραλείψω να αναφέρω τις κουρτίνες. Τις τύπωσα μόνος μου, ως σχεδιαστής!», προσθέτει. «Όσο για την κονσόλα που είδες στην είσοδο του σπιτιού είναι η Philips Vision 2000 της δεκαετίας του ’70, η οποία είναι πολύ σπάνια και περιζήτητη σε δημοπρασίες»