Αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και μια πόλη διαφορετική από τις άλλες της Ελλάδας. Η Ξάνθη με τα μουσεία, τα αρχοντικά, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια καλεί τον επισκέπτη να γνωρίσει μια άλλη γωνιά της χώρας γεμάτη χρώματα και αρώματα. Όσον αφορά το όνομα Ξάνθη υπάρχουν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη Ξάνθη ονομαζόταν μία από τις κόρες του Ωκεανού και της Τηθύας και σύμφωνα με την δεύτερη προέρχεται από μια αμαζόνα που είχε το όνομα Ξάνθη και βασίλευε τότε στην περιοχή.
Εκτός από τα αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές στο νομό της Ξάνθης, αυτό που ξεχωρίζει και αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών είναι η Παλιά Πόλη. Χτισμένη στο βόρειο τμήμα της πόλης, αμφιθεατρικά και χωρισμένη σε δύο μέρη με φυσικό όριο τον ποταμό Κόσυνθο είναι ο ιστορικός πυρήνας και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας.
Πλακόστρωτα σοκάκια και παραδοσιακά σπίτια, ιστορικά νεοκλασικά και μικροί κήποι σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή. Πολύ σημαντικό γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι το 1976 η Παλιά Πόλη ανακηρύχτηκε προστατευόμενος οικισμός και διατήρησε την παραδοσιακή μορφή της γλιτώνοντας τα σύγχρονα ρυμοτομικά σχέδια. Η πρώτη φάση οικοδόμησης της σημερινής Παλιάς Πόλης μετά τους αλλεπάλληλους σεισμούς του 1829, διατηρώντας μεγάλο μέρος του παλαιότερου πολεοδομικού ιστού, εκτιμάται ότι είναι μεταξύ των ετών 1830 – 1845 με οικοδόμους από την Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο. Η δεύτερη φάση της ανοικοδόμησης θεωρείται ότι έγινε μετά το 1870.
Στην Παλιά Πόλη βρίσκεται μεταξύ άλλων και το παλιό δημαρχείο της πόλης. Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα κτήρια στον οικισμό. Στην Παλιά Πόλη διασώζονται επίσης αρχοντικά και σπίτια εργατών ταξιδεύοντας τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή. Το «σπίτι του Χατζιδάκι», το ιταλικής αρχιτεκτονικής Στάλιο αρχοντικό και η πετρόχτιστη εκκλησία του Αγίου Βλασίου είναι μερικά από τα κτήρια που θα τραβήξουν το βλέμμα σας περπατώντας στα στενά της Παλιάς Πόλης.
Αν βρεθείτε στην Πόλη της Ξάνθης μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο της που φιλοξενεί έναν πραγματικά θησαυρό παράδοσης συνδεδεμένο με το ιστορικό παρελθόν της πόλης. Από μόνο του το κτήριο αποτελεί ιστορική απόδειξη για την κοινωνική και οικονομική ζωή μιας πόλης που άκμασε στις αρχές του 20ου αιώνα.
Έχοντας γνωρίσει και περπατήσει στα στενά της Παλιάς Πόλης μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ και το φαγητό σας και στη σύγχρονη πόλη που σφύζει από ζωή. Πρέπει να ξέρετε πως θα σας χρειαστούν αρκετές μέρες για να δείτε όλα τα αξιοθέατα και τις ομορφιές της περιοχής και σίγουρα δε θα το μετανιώσετε για την επιλογή του ταξιδιού σας. Αν βρεθείτε το Σεπτέμβριο θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και τις Γιορτές της Παλιάς Πόλης.
Φωτογραφίες: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης/Επιμελητήριο Ξάνθης