Πτωτική καταγράφεται η πορεία της τουριστικής κίνησης στα ξενοδοχεία της Αθήνας τον τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, με τον πρόεδρο της ένωσης, Αλέξανδρο Βασιλικό να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την παραξενοδοχία και τα διαφυγόντα κέρδη τόσο των ξενοδοχείων όσο και της ελληνικής οικονομίας.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι η εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά 23% το προηγούμενο διάστημα, όπως τόνισε ο κ. Βασιλικός, δεν αντιστοιχεί στις πληρότητες των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας, οι οποίες διαμορφώθηκαν με πτώση -3,8% το Σεπτέμβριο, -6,1% τον Οκτώβριο και -4,6% τον Νοέμβριο. Να σημειωθεί ότι η μέση διακύμανση της πληρότητας το ενδεκάμηνο του 2015 δεν ξεπέρασε το 3,7%.
Ο κ. Βασιλικός στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι πάνω από 8.000 ακίνητα λειτουργούν πλέον παράνομα στην Αθήνα και κάλεσε την Πολιτεία να προστατέψει τη νόμιμη λειτουργία των ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο τα διαφυγόντα κέρδη ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν προτάσεις καταταθειμένες που μπορούν να αμβλύνουν το φαινόμενο της παράνομης ενοικίασης καταλυμάτων.
Όσον αφορά τις τιμές των ξενοδοχείων τονίστηκε ότι η Αθήνα και το 2015 εξακολουθεί να έχει τη χαμηλότερη μέση τιμή δωματίου (90 ευρώ) σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Βασιλικός μεταξύ άλλων στάθηκε στις απαραίτητες πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν ώστε η Αθήνα ως προορισμός να αυξήσει την πελατεία της. Όπως είπε, η Αθήνα δεν χρειάζεται άλλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων, αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης αλλά και δημιουργία μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου της Αθήνας (ενδεικτικά, χαρακτηριστικό του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος στην Αθήνα, είναι το γεγονός ότι απουσιάζουν οι πελάτες που έρχονται για συνέδρια κ.λπ., καθώς το 73% αυτών έρχονται μόνο για αναψυχή).