Με τη φράση «η παρτίδα σώθηκε» οι επικεφαλής των Ενώσεων Ξενοδόχων στη Β. Ελλάδα σκιαγραφούν, με δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την εικόνα του τουρισμού στην περιοχή, εξηγώντας ότι περιορίστηκε τελικά σημαντικά η πτώση που διαφαινόταν για το τέλος της σεζόν.
Όπως λένε, οι πολιτικές εξελίξεις με το δημοψήφισμα και την επιβολή των capital controls, έβαλαν στον «πάγο» την αισιοδοξία που υπήρχε την άνοιξη. Ωστόσο, όπως τονίζουν, η συμφωνία με τους εταίρους, έβαλε και πάλι την Ελλάδα στα πλάνα των τουριστών του εξωτερικού. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι «οι Έλληνες τουρίστες βγήκαν από το καβούκι τους, όπως φαίνεται από τον τρέχοντα μήνα» συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό των απωλειών.
«Βουλιάζει» η Χαλκιδική με μέση πληρότητα 95%, τον Αύγουστο
Στη Χαλκιδική η μέση πληρότητα «αγγίζει» αυτή τη στιγμή το 95%, ενώ για μετά τις 20 του τρέχοντος μήνα εκτιμάται πως θα περιοριστεί ελαφρά, στο 80%-85%, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού Γρηγόρης Τάσιος.
Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Τάσιος, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, ενώ μέχρι και το τέλος Ιουλίου οι Έλληνες τουρίστες εμφανίζονταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις μετακινήσεις τους, «τον Αύγουστο πλημμυρίζουν το νομό, αν και σε σχέση με πέρυσι είναι ελαφρώς λιγότεροι».
Η οδική πρόσβαση στο νομό έχει ευνοήσει σημαντικά την έλευση Ελλήνων επισκεπτών της… τελευταίας στιγμής, ενώ η μεγάλη έκπληξη για φέτος είναι η εισροή Γάλλων και Πολωνών τουριστών, αλλά και Ιταλών, «τα ποσοστά των οποίων στη Χαλκιδική είναι υψηλότερα συγκριτικά με πέρυσι», σύμφωνα με τον κ. Τάσιο.
Μάλιστα, οι αγορές της Γαλλίας και της Πολωνίας είναι στο στόχαστρο των ανθρώπων του Οργανισμού για το 2016, προκειμένου να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των επισκεπτών από τις δύο αυτές χώρες.
Σταθερή αξία παραμένουν και φέτος για τη Χαλκιδική οι Βαλκάνιοι τουρίστες, με τους Ρουμάνους να κάνουν τη διαφορά και να καταγράφουν ποσοστά αυξημένα κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι.
Αυξητική τάση παρουσιάζει και η ροή τουριστών από την Τουρκία, ενώ στον αντίποδα, λιγότεροι κατά 10% καταγράφονται φέτος οι τουρίστες από τη Γερμανία και κατά 25% από τη Ρωσία.
Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Τάσιος εκτιμά πως η φετινή τουριστική σεζόν θα κλείσει με μείωση συγκριτικά με πέρυσι και, όπως λέει, «οι επόμενοι δύο μήνες θα δείξουν, αν τελικά θα έχουμε μείωση σε μονοψήφιο ποσοστό ή όχι». «Ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι σαν το καρδιογράφημα» είπε.
Με τη φράση «ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι σαν το καρδιογράφημα», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μηντζάλης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει ότι «ενώ την άνοιξη μιλούσαμε για διψήφια ποσοστά αύξησης της τουριστικής κίνησης τη φετινή θερινή σεζόν, συγκριτικά με πέρυσι, φτάσαμε στο τέλος Ιουνίου να μιλάμε για καταστροφή και τελικά σήμερα λέμε ότι τα περσινά επίπεδα, που φαίνεται να ‘αγγίζουμε’ και φέτος, είναι μια χαρά».
Για τον μήνα Αύγουστο, η μέση πληρότητα στο νομό Καβάλας είναι στο 85%, «με τους Έλληνες να δίνουν δυναμικό “παρών”, όταν στο τέλος Ιουνίου προχωρούσαν ακόμα και σε ακυρώσεις», όπως λέει ο κ. Μηντζάλης.
Δυναμική παρουσία στην περιοχή έχουν, εκτός από τους Έλληνες τουρίστες, οι επισκέπτες από τα Βαλκάνια, την Τουρκία, τη Δυτική Ευρώπη, αλλά και τις Σκανδιναβικές χώρες.
Αναφορικά με τη Θάσο, ο κ. Μηντζάλης επισημαίνει ότι εξακολουθούν να προσγειώνονται τσάρτερ πτήσεις από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ενώ στόχος είναι, μέσω διαφόρων δράσεων, να ενισχυθεί η μικρή παρουσία Γάλλων, Πολωνών και Ιταλών επισκεπτών στο νησί.
Καλή η εικόνα και στην Πιερία τον Αύγουστο
«Ζήσαμε τον πόλεμο στα Βαλκάνια, η τρέχουσα κατάσταση, αν και δύσκολη, αντιμετωπίζεται και μάλιστα με επιτυχία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Λάμπρου, τονίζοντας ότι «τον τρέχοντα μήνα πάμε καλύτερα συγκριτικά με τον Ιούλιο, αλλά ελαφρώς χειρότερα από τον Αύγουστο του 2014».
Σημαντικά αισθητή είναι, αυτή τη στιγμή, η παρουσία Ελλήνων επισκεπτών στην περιοχή, «όταν τον Ιούλιο είχαμε καθίζηση στην εγχώρια αγορά», ενώ τουρίστες από Γερμανία, Βαλκάνια, Τσεχία και Ουγγαρία δίνουν και φέτος «ψήφο εμπιστοσύνης» στην περιοχή.
Μεταξύ άλλων, η κ. Λάμπρου σημειώνει ότι οι επιχειρηματίες στην περιοχή φέρονται υποστηρικτικά στην οικονομική δυσκολία που υπάρχει, φροντίζοντας ώστε οι τιμές τόσο σε προϊόντα παραλίας όσο και διαμονής να βρίσκονται σε πολύ λογικά επίπεδα.
Υπενθυμίζει δε, ότι ο νομός Πιερίας προσφέρεται και για πεζοπορία στον Όλυμπο, περιηγήσεις και περιπάτους σε μαγευτικά μονοπάτια, καλό φαγητό, αλλά και extreme sports.
Μετά τη βροχή και το χαλάζι… βγαίνει το ουράνιο τόξο
Στο 80%-85% φτάνει η μέση πληρότητα για τον Αύγουστο στη Θράκη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής, Κώστα Χατζηκωνσταντίνου, παρόλο που, όπως λέει, «οι Έλληνες τουρίστες έχουν χαθεί».
Ο περαιτέρω περιορισμός έλευσης Ελλήνων τουριστών στην περιοχή, που είναι ακόμα πιο αισθητός στη Σαμοθράκη, όπου το νησί «ξεκίνησε σημαντικά άσχημα και συνεχίζει να παρουσιάζει μια κακή εικόνα, αντισταθμίστηκε από την αύξηση επισκεπτών από τα Βαλκάνια -κυρίως την Σερβία- αλλά και από την Ουκρανία και τις νέες πτήσεις τσάρτερ από Πολωνία και Γαλλία» εξηγεί ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.