Η Πόλη της Ύδρας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στο μέσον περίπου της βόρειας ακτής του νησιού, στο μυχό ενός κλειστού όρμου που περιβάλλεται από γυμνά και βραχώδη βουνά.
Ο επισκέπτης, που έρχεται για πρώτη φορά, εντυπωσιάζεται από τη θέα των ψηλών και επιβλητικών αρχοντικών που δεσπόζουν στο λιμάνι της ενώ ένα αίσθημα μαγείας τον περιβάλλει. Δεξιά και αριστερά από την είσοδο του λιμανιού βρίσκονται οι Προμαχώνες με τα κανόνια, που προστάτευαν παλαιότερα την πόλη. Στην αριστερή πλευρά του λιμανιού, δυτικά από το άγαλμα του Α. Μιαούλη, κατά μήκος της προκυμαίας, βρίσκεται το Λιμεναρχείο, το οποίο στεγάζεται στην παλιά, πετρόχτιστη μπαρουταποθήκη.
Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα του νησιού είναι ότι δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με γαϊδουράκια, γεγονός που προσδίδει στο νησί μια εικόνα ακόμα πιο γραφική.
Το λιμάνι της Ύδρας κατακλύζεται καθημερινά από μικρά και μεγάλα κότερα, βάρκες και κρουαζιερόπλοια.
Μπορείτε να περιπλανηθείτε στα στενά και πλακόστρωτα σοκάκια και να θαυμάσετε την ιδιαίτερη, τοπική αρχιτεκτονική των αρχοντικών της Ύδρας. Ακόμη, να ανηφορίσετε στα γραφικά δρομάκια και να βρεθείτε στην παλαιότερη συνοικία της Πόλης, στο μεσαιωνικό οχυρό οικισμό της Κιάφας και από εκεί να απολαύσετε τη θέα που φτάνει μέχρι την Πελοπόννησο!
Για τους… δεινούς κολυμβητές-«βουτηχτές» στην είσοδο του λιμανιού της Ύδρας προσφέρονται τα βράχια της Σπηλιάς, η Υδρονέτα ενώ σε μικρή απόσταση από αυτήν βρίσκονται το Αυλάκι, το Καμίνι και το κοσμοπολίτικο Μαντράκι.
Η σύνδεση της πόλης με τις άλλες πανέμορφες παραλίες του νησιού, Βλυχό, Άγιο Νικόλα, Μπίστι κ.α. γίνεται μόνο από θαλάσσης με καΐκια.
Γενικά η Ύδρα φημίζεται για την ήρεμη ζωή που προσφέρει στους επισκέπτες της την ημέρα, αλλά και για την έντονη, κοσμοπολίτικη ζωή, τη νύχτα.
Το νησί των καλλιτεχνών
Ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της δεκαετίας του ’50, η Ύδρα συγκέντρωνε κατά καιρούς πολλές προσωπικότητες της Τέχνης και των Γραμμάτων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Η πολιτιστική ζωή της Ύδρας χρωστά πάρα πολλά στον Υδραίο ζωγράφο Γκίκα ενώ υδραίικης καταγωγής είναι και ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης. Με το νησί έχουν συνδέσει το όνομα τους και οι ζωγράφοι: Π. Τέτσης, Κ. Βυζάντιος. Ακόμη οι Πικιώνης, Σεφέρης, Ελύτης, Εγγονόπουλος, Πετσάλης, ο Χένρυ Μίλλερ και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος. Όλοι συνδέθηκαν σε τέτοιο βαθμό με το νησί, αναγνωρίζοντας την Ύδρα ως τον ιδεώδη τόπο έμπνευσης και δημιουργίας.
Το 1936 ιδρύθηκε το παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών στην Ύδρα, το οποίο στεγάστηκε στο αρχοντικό του Ναύαρχου Τομπάζη και όπου φιλοξενήθηκαν πολλές προσωπικότητες της Τέχνης και των Γραμμάτων.
Πηγή: hydra.com.gr