Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καταρράκτες των Βαλκανίων και θα τον συναντήσετε με δύο διαφορετικές ονομασίας. Επειδή βρίσκεται κοντά στα σύνορα των νομών Δράμας και Ξάνθης έχει δύο ονόματα: καταρράκτης του Τραχωνίου για τους Δραμινούς και καταρράκτης του Λειβαδίτη για τους Ξάνθιώτες.
Όπως και αν τον πείτε, ένα είναι το σίγουρο, πρόκειται για έναν «κρυμμένο« θησαυρό της Ξάνθης, που μόλις θα τον ανακαλύψετε, θα μείνετε να τον κοιτάζεται εντυπωσιασμένοι. Αν βρεθείτε στην πόλη της Ξάνθης, μπορείτε να προσεγγίσετε τον καταρράκτη εύκολα, ακολουθώντας τον δρόμο για τη Σταυρούπολη και από εκεί θα ανηφορήσετε προς το χωριό Λειβαδίτης, που βρίσκεται περίπου στα 1300 μέτρα υψόμετρο.
Από την έξοδο του χωριού ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί σε ένα από τα πολλά γεφύρια της περιοχής. Ο δασικός δρόμος μετά από 7 χλμ σάς οδηγεί στον εντυπωσιακό καταρράκτη του Λειβαδίτη. Βέβαια, θα χρειαστεί να διασχίσετε ένα μονοπάτι μέχρι να φτάσετε στον καταρράκτη, αλλά μην τρομάζετε, είναι εύκολο και η διαδρομή μοναδική και «πνιγμένη» στο πράσινο.
Κι εννοείται πως το θέαμα που θα αντικρίσετε, θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Τα νερά του καταρράκτη πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων, ενώ το όλο σκηνικό είναι παραμυθένιο. Αν βρεθείτε, δε, αυτή την περίοδο, μπορεί και να δείτε τα παγωμένα νερά του να σχηματίζουν εντυπωσιακά… γλυπτά.
Σύμφωνα με τον μύθο, στα νερά του καταρράκτη λούζονταν οι καλοκυράδες όπου οι νεράιδες ύφαιναν τα νεραϊδονήματά τους. Κατά την ελληνική μυθολογία, πάλι, εδώ χόρευαν σε διονυσιακούς ρυθμούς οι Σάτυροι, μαγεμένοι από τη λύρα του Ορφέα, του θρακιώτη θεού της μουσικής και γιου της μούσας Καλλιόπης.