Στα ταξίδια με αεροπλάνο, σχεδόν όλοι ψάχνουν τρόπους για να απασχοληθούν κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, δημιουργικά και ψυχαγωγικά για να μπορέσουν να την παλέψουν. Άλλοι, πάλι, προτιμούν να κοιμούνται.

Αυτά τα παραδοσιακά, όμως, τύπου: «βλέπω μια ταινία», «διαβάζω ένα βιβλίο» ή «ακούω μουσική», τα ξεχνάς. Η νέα τάση που ήρθε από το TikTok – από πού αλλού- λέγεται rawdogging και αυτά… δεν τα θέλει. Στο rawdogging, οι επιβάτες καλούνται να ταξιδεύουν χωρίς να κάνουν όλα τα παραπάνω – ούτε καν να τρώνε ή να πίνουν νερό! – και απλά σε όλη τη διάρκεια της πτήσης να κοιτάνε έξω από το παράθυρο του αεροπλάνου.

Οι υποστηρικτές τoυς στο TikTok, ισχυρίζονται πως αυτή η τάση είναι μια μορφή διαλογισμού και πως οι ταξιδιώτες με αυτόν τον παράδοξο τρόπο, μπορούν να συνδεθούν καλύτερα με τον εαυτό τους. Το να παρακολουθήσεις μία ταινία, να ακούσεις λίγη μουσική ή ακόμα και το διάλειμμα για φαγητό και νερό, δεν επιτρέπονται. Είναι παράγοντες – σου λένε – που περισπάνε τους ταξιδιώτες από την… εναέρια ενδοσκόπηση.

Κι επειδή η «τρέλα δεν πάει στα βουνά», αλλά στα 36.000 πόδια, στο TikTok θα δεις όλο και περισσότερα βίντεο με ταξιδιώτες να κάνουν «rawdogging», ακόμα και σε υπερατλαντικές πτήσεις! Μάλιστα, οι «rawdoggers» επιδίδονται και σε μια μορφή ανταγωνισμού μεταξύ τους για το ποιος θα σπάσει το ρεκόρ με τις περισσότερες ώρες να χαζεύει έξω από το παράθυρο, χωρίς να κάνει τίποτα!

Και κάπου εδώ, ο στίχος του Καβάφη ότι «σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι», φαντάζει περιττός. Για κάποιους, όχι για όλους!