Είναι ένα από τα πιο ηλιόλουστα νησιά της Ευρώπης και σίγουρα της Κροατίας. Ο λόγος για το Χβαρ στην Αδριατική, ένα πανέμορφο μέρος με βραχώδεις εκτάσεις, εντυπωσιακές παραθαλάσσιες πόλεις και καταπράσινα τοπία, με τα χωράφια λεβάντας να είναι η πινελιά που απογειώνει τη συνολική εικόνα του νησιού.
Το Χβαρ υπήρξε κάποτε ελληνική αποικία, με το όνομα Φάρος. Βρίσκεται στα ανοικτά των Δαλματικών ακτών και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Εξάλλου, το ήπιο κλίμα του, οι φυσικές ομορφιές, η πλούσια παράδοση, η αρχιτεκτονική και η νυχτερινή ζωή είναι λόγοι για να επισκεφτεί κανείς τον υπέροχο αυτό κροατικό προορισμό.
Τα νότια παράλια του νησιού είναι με απότομους βράχους, αλλά στα βόρεια οι όμορφες, αμμώδεις παραλίες δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για ατέλειωτες βουτιές τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.
Στα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Χβαρ συγκαταλέγονται:
Ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Στεφάνου κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης Χβαρ
Το ιστορικό θέατρο, ένα από τα παλαιότερα σε όλη την Ευρώπη
Το φραγκισκανικό Μοναστήρι, με ελληνικές, ρωμαϊκές και βενετικές συλλογές
Το μεσαιωνικό κάστρο με τη μοναδική θέα, πάνω από την ακτή της πόλης Χβαρ
Και λίγη ιστορία
Οι αρχαίοι Έλληνες, άποικοι από την Πάρο, ίδρυσαν το 385 π.Χ. την αποικία με το όνομα Φάρος στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Stari Grad. Ο Πτολεμαίος Κλαύδιος την αναφέρει ως Φαρία, από όπου προέκυψε και η λατινική ονομασία.
Το 231 π.Χ. καταλήφθηκε από του Ιλλυριούς που είχε ως συνέπεια να επέμβουν οι Ρωμαίοι. Έτσι, το νησί πέρασε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το νησί βρέθηκε υπό τον έλεγχο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Τον 11ο αιώνα το νησί εντάχθηκε στο Βασίλειο της Κροατίας.