Πολύ κοντά στην κοσμοπολίτικη Ίμπιζα των ξέφρενων πάρτι, των jet setter και της πολυκοσμίας, βρίσκεται ένα μικρός επίγειος «παράδεισος» που λειτουργεί ως το απόλυτο ησυχαστήριο. Ο λόγος για τη Φορμεντέρα, το γαλήνιο νησάκι της Ισπανίας με την άφθονη φυσική ομορφιά.

Ανήκει στο σύμπλεγμα των Βαλεαρίδων νήσων, το πιο μικρό σε μέγεθος και πληθυσμό από τα τέσσερα. Η Φορμεντέρα αποτελεί αγαπημένο προορισμό των hippies, όσων προτιμούν ήσυχες διακοπές, αλλά και των celebrities που θέλουν να περάσουν λίγες ιδιωτικές στιγμές, μακριά από τον πολύ κόσμο.

Φορμεντέρα Ισπανία

Εξάλλου, το γεγονός ότι είναι το μοναδικό ισπανικό νησί που δεν έχει δικό του αεροδρόμιο, έχει παίξει το ρόλο του στο να μην έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή του ο μαζικός τουρισμός. Ο μόνος τρόπος για να φτάσεις εκεί είναι με καράβι, είτε από το λιμάνι της Ίμπιζα, είτε από την παραλιακή Ντένια της Βαλένθια.

Φορμεντέρα Ισπανία

Η ονομασία του νησιού προέρχεται από τη λατινική λέξη frumentarium που σημαίνει σιτοβολώνας και όπως έγινε γνωστό το 1974, όταν ανακαλύφθηκε εκεί ένα σπουδαίο ταφικό μνημείο, η ανθρώπινη παρουσία στο νησί χρονολογείται από τις αρχές της Εποχής του Χαλκού.

Φορμεντέρα Ισπανία

Η Φορμεντέρα φημίζεται για τις πεντακάθαρες, αμμουδερές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, ενώ το διεθνούς φήμης ταξιδιωτικό περιοδικό Conde Nast Traveller θεωρεί πως είναι οι καλύτερες της Μεσογείου.

Φορμεντέρα Ισπανία

Εκτός από τις παραλίες, αξίζει να επισκεφθεί κανείς τους ιστορικούς φάρους του νησιού, όπως τον Faro de Barbaría, με ένα τοπίο που μοιάζει σεληνιακό ολόγυρα, μιας και τρύπες στα βράχια καταλήγουν σε μικρές σπηλιές, από τις οποίες μπορεί να περάσει κανείς για να φτάσει στην ακτή. Ακόμη, τον Faro de la Mola στο ανατολικό άκρο του νησιού που χρονολογείται από το 1861 και ενέπνευσε τον Ιούλιο Βερν να γράψει τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας «Πάνω σ’ έναν κομήτη». Μάλιστα, υπάρχει μνημείο προς τιμήν του συγγραφέα, πολύ κοντά στο σημείο που βρίσκεται ο φάρος.