Είναι σχεδόν αυτονόητο ότι τα αεροπορικά ταξίδια έχουν μεγάλη σημασία για το Ντουμπάι. Πέρυσι, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι (DXB) διακίνησε 86,9 εκατομμύρια επιβάτες και διατήρησε το στέμμα του ως ο πιο πολυσύχναστος διεθνής κόμβος στον κόσμο για 10η συνεχή χρονιά.

Στο πλαίσιο της οικονομικής ατζέντας D33, το Ντουμπάι θέλει να βελτιώσει περαιτέρω αυτούς τους αριθμούς για να προσελκύσει επιπλέον 27 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουριστικές επενδύσεις.

Αλλά το DXB αποτελεί εμπόδιο για τον στόχο αυτό, καθώς οι επιλογές επέκτασής του περιορίζονται από τις οικιστικές αναπτύξεις και τους αυτοκινητόδρομους που βρίσκονται κοντά (απέχει λιγότερο από τρία μίλια από το κέντρο της πόλης). Η απάντηση είναι μια ριζική ανανέωση του αεροδρομίου του Ντουμπάι, με μια τεράστια επέκταση του διεθνούς αεροδρομίου Al Maktoum εκτός της πόλης που θα αντικαταστήσει το DXB. 

Πόσο μεγάλο είναι το νέο διεθνές αεροδρόμιο Al Maktoum στο Ντουμπάι

Διεθνές Αεροδρόμιο Ντουμπάι Al Maktoum

Το Al Maktoum άνοιξε το 2010 και κατασκευάστηκε αρχικά για πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων, αλλά το 2022 δέχτηκε 877.400 εμπορικούς επιβάτες, οπότε έχει πολλές υποδομές πάνω στις οποίες μπορεί να βασιστεί. Πράγματι, ο τουρισμός στα ΗΑΕ αυξάνεται, με 17,15 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις πέρυσι, από 16,73 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019, σύμφωνα με το Τμήμα Οικονομίας και Τουρισμού του Ντουμπάι (το στατιστικό αυτό αποτελεί την καλύτερη ετήσια τουριστική επίδοση της πόλης).

Μόλις ολοκληρωθεί, η νέα «πόλη του αεροδρομίου» θα είναι πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος του Διεθνούς Αεροδρομίου του Ντουμπάι (DXB). Σύμφωνα με το Architectural Digest, το DXB κατατάσσεται ήδη ως ο κορυφαίος κόμβος στον κόσμο για τη διεθνή επιβατική κίνηση, οπότε η κλίμακά του θα προκαλεί δέος.

Διεθνές Αεροδρόμιο Ντουμπάι Al Maktoum

Το νέο αεροδρόμιο του Ντουμπάι θα εκτείνεται σε περίπου 70.000 στρέμματα θα διαθέτει 400 πύλες για αεροσκάφη και πέντε παράλληλους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης. Αναμένεται ότι η εγκατάσταση θα διαχειρίζεται 12 εκατομμύρια τόνους φορτίου ετησίως. Για να γίνει αυτό, το αεροδρόμιο θα αξιοποιήσει τεχνολογία αιχμής για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας.

Γράφοντας στο X (πρώην Twitter), ο ηγεμόνας του Ντουμπάι Α.Ε. Σεΐχης Mohammed bin Rashid Al Maktoum δήλωσε ότι το Διεθνές Αεροδρόμιο Al Maktoum θα έχει «τη μεγαλύτερη χωρητικότητα στον κόσμο», εξυπηρετώντας έως και 260 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Προβλέπεται να αντικαταστήσει πλήρως το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι μέσα σε δέκα χρόνια.

Πόσο θα κοστίσει η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Ντουμπάι

Με την κατασκευή που βρίσκεται σε εξέλιξη, το κόστος του νέου αεροδρομίου στο Ντουμπάι τον Ιούνιο του 2024 ανερχόταν σε 34,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Με βάση αυτή την πρόβλεψη, είναι ήδη το πιο ακριβό αεροδρόμιο στον κόσμο.