Η Ελλάδα είναι γεμάτη κρυμμένους θησαυρούς και μερικοί από αυτούς βρίσκονται σε εκπληκτικές παραθαλάσσιες τοποθεσίες που θυμίζουν πολύ έντονα νησί.

Προορισμοί πλάι στο κύμα με νησιωτική αύρα, που αναδεικνύονται σε κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς. Ανάμεσά τους η Πύλος, η Πάργα και το Κυπαρίσσι στη Λακωνία.

Πύλος, Μεσσηνία

Πύλος

Ένας από τους προορισμούς που σίγουρα κλέβει τις εντυπώσεις στη Μεσσηνία, είναι και η Πύλος, η οποία παρόλο που είναι μια ηπειρωτική πόλη, η ιδιαίτερη αύρα της δημιουργεί την εντύπωση ότι κανείς βρίσκεται σε νησί.

Συναντάται σε απόσταση 50 χλμ. από την Καλαμάτα στον ομώνυμο κόλπο (γνωστός και ως κόλπος Ναβαρίνο) που περιβάλλεται από την υδάτινη αγκαλιά του Ιονίου και είναι αμφιθεατρικά χτισμένη έτσι ώστε να προσφέρει πανοραμική θέα στα νερά του Ιονίου. Με λευκά σπιτάκια με κόκκινες σκεπές, θυμίζει πολύ νησάκια του Αργοσαρωνικού.

Πάργα, Πρέβεζα

Πάργα

Γνωστή και ως το «διαμάντι» ή το «νησί» της Ηπείρου, η Πάργα είναι μια πανέμορφη παραθαλάσσια γραφική πόλη, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αντίστοιχα δημοφιλή θέρετρα του εξωτερικού. Τα πολύχρωμα κτίρια φτάνουν μέχρι τα νερά του Ιονίου, ενώ ανηφορίζοντας τα γραφικά σοκάκια προς το λόφο με το κάστρο, ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει την ντόπια λαϊκή αρχιτεκτονική σε κάθε κουκλίστικο σπίτι.

Από το λιμάνι με τα πολύχρωμα κτίρια, γραφικά σοκάκια και σκαλοπάτια ανηφορίζουν προς τον λόφο με το κάστρο, ανάμεσα σε όμορφα σπίτια με ξύλινους εξώστες, σύμφωνα με την ντόπια λαϊκή αρχιτεκτονική. Φτάνοντας στην τοξωτή πύλη ο επισκέπτης αντικρίζει το οχύρωμα που κάποτε ήταν ζωτικό για την επιβίωση της πόλης. Το φρούριο ήταν κάποτε απόρθητο, όπως φαίνεται κι από τους διαδρόμους, τα πολυβολεία, τους προμαχώνες και τα οχυρά, που αποτυπώνουν το πλήρες σχέδιο άμυνας του κτίσματος.

Η Πάργα φημίζεται για τις παραλίες της -Κρυονέρι, Πίσω Κρυονέρι, Βάλτος, Σαρακήνικο, Λίχνος και Αϊ Γιαννάκης, μεταξύ άλλων- οι οποίες την αναδεικνύουν σε αγαπημένο προορισμό και του καλοκαιριού.

Κυπαρίσσι, Λακωνία

Χωριό Κυπαρίσσι, Λακωνία

Το Κυπαρίσσι είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει ότι βρίσκεστε στη Λακωνία. Τα πάλλευκα σπιτάκια με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές σε συνδυασμό με το γραφικά σοκάκια και τη θάλασσα δημιουργούν την εντύπωση ότι βρίσκεστε σε κάποιο από τα αγαπημένα νησιά, κυρίως, των Κυκλάδων. Κι όμως μπορείτε να το προσεγγίσετε οδικώς και να απολαύσετε την ηρεμία και τη γαλήνη που προσφέρει στους επισκέπτες του απλόχερα.

Το γραφικό, παραθαλάσσιο χωριό, μεταξύ του Λεωνιδίου και της Μονεμβασιάς, αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Παραλία, τη Μητρόπολη και τη Βρύση (ο παλαιότερος οικισμός). Στην Παραλία συναντώνται και τα περισσότερα πάλλευκα, χαμηλά σπιτάκια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα και τις χαρακτηριστικές κεραμιδοσκεπές που μεταφέρουν σε κάποιο αιγαιοπελαγίτικο νησί, ενώ πρωταγωνιστούν και στις περισσότερες φωτογραφίες.