Το νησί Έλμπα στην Ιταλία περικλείει τη γοητεία και την αποκλειστικότητα μιας περιοχής πλούσιας σε ιστορία, όπου η θάλασσα και η φύση είναι οι πρωταγωνιστές.

Το μεγαλύτερο νησί του Αρχιπελάγους της Τοσκάνης δεν έχει την αίγλη της Σμαραγδένιας Ακτής της Σαρδηνίας ή ακόμη και των πιο όμορφων παραθαλάσσιων θέρετρων της ηπειρωτικής χώρας, και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο οι λάτρεις του το επιλέγουν σταθερά κάθε χρόνο.

Το χαμηλών τόνων Έλμπα εκμεταλλεύεται έντονα την ιστορία του Ναπολέοντα –ο μεγαλομανής ηγέτης εξορίστηκε εδώ για 10 μήνες– αλλά είναι η ακτογραμμή του που προσελκύει πραγματικά τα πλήθη.

Νησί Έλμπα, Ιταλία

Υπάρχουν περισσότερες από 80 «επίσημες» παραλίες που περιβάλλουν το νησί, καθώς και αμέτρητοι κρυφοί όρμοι που μπορεί να εξερευνήσει κανείς με τα πόδια ή με σκάφος.

Το ψαροντούφεκο, το καγιάκ και το κολύμπι είναι από τις δραστηριότητας που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης του νησιού, ενώ έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ενδοχώρα του, όπου ένα δίκτυο από εκατοντάδες μονοπάτια πεζοπορίας και ορεινής ποδηλασίας διασχίζουν πυκνά δασωμένα, άγρια εδάφη, περνώντας από γοητευτικά χωριά. Μπορεί κανείς να θαυμάσει τα μοναδικά τοπία της, τις ενδιαφέρουσες σύντομες διαδρομές και τα αξέχαστα ηλιοβασιλέματα και να απολαύσει όλη τη γοητεία και τα θαύματα που κρύβει.

Η πλούσια ιστορία του νησιού

Νησί Έλμπα, Ιταλία

Το νησί διαθέτει όχι μόνο φύση σε αφθονία, αλλά και μια ιστορία πλούσια και συναρπαστική: τα κατάλοιπα της ετρουσκικής, της ρωμαϊκής και της μεσαιωνικής εποχής μαρτυρούν κάτι τέτοιο.

Η ζώνη του Portoferraio, της πρωτεύουσας του νησιού, εκτός του ότι είναι ένας από τους κύριους σταθμούς άφιξης και ελλιμενισμού για το Έλβα, ξεχωρίζει επίσης για τη δική της μακρά ιστορία, με πολύτιμους, πολιτιστικούς θησαυρούς, που αναφέρονται κυρίως στην κυριαρχία των Μεδίκων.

Ο Cosimo I de’ Medici προσέδωσε στο Portoferraio τη λάμψη και τη σημασία που του έλειπε προηγουμένως. Εδώ, μάλιστα, κατασκεύασε ένα αδιαπέραστο φρούριο που διατηρείται σε άριστη κατάσταση μέχρι σήμερα.

Βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού

Νησί Έλμπα, Ιταλία

Οι δρόμοι του ιστορικού κέντρου -γεμάτοι ενδιαφέροντα μέρη για επίσκεψη- εκτείνονται και ελίσσονται μέσα στα τείχη του φρουρίου.

Παρά τα φαινομενικά άπειρα παραδείγματα που μπορούμε να βρούμε για την κυριαρχία των Φλωρεντινών -οι οποίοι αποκαλούσαν το Portoferraio «Cosmopolis» εκείνη την εποχή- άλλοι, επίσης, κατέκτησαν κατά καιρούς την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Ρωμαίων. Η επιρροή τους εδώ αποδεικνύεται από τοποθεσίες όπως η Villa della Linguella, που βρίσκεται κατά μήκος της θάλασσας, και η Villa delle Grotte, η οποία βρίσκεται κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου που συνδέει το Portoferraio με το Porto Azzurro.

Σημάδια του Γάλλου αυτοκράτορα Ναπολέοντα υπάρχουν, επίσης, στην επαρχία -τα Ναπολεόντεια Μουσεία μέσα στη Villa dei Mulini και τη Villa San Martino στο ιστορικό κέντρο αφηγούνται την εξορία του στο Έλβα.

Ένα άλλο εξαιρετικό σύμβολο του παρελθόντος του Έλβα είναι το Castello del Volterraio, στον ομώνυμο δρόμο που συνδέει την κοινότητα του Rio Elba με το Magazzini. Το κάστρο κατασκευάστηκε από τους Pisani κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους, προοριζόμενο ως σημείο παρατήρησης.

Από εδώ, μάλιστα, η πανοραμική θέα στο κεντρικό τμήμα του νησιού είναι εκπληκτική.