Η αλήθεια είναι πως το αεροπλάνο είναι το μοναδικό μέσο μεταφοράς που γύρω από αυτό υπάρχουν τόσες θεωρίες, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται καν στην πραγματικότητα. Μύθοι που κυκλοφορούν χρόνια τώρα και τους οποίους πολύς κόσμος πιστεύει μέχρι και σήμερα.

Μεθάς πιο εύκολα στον αέρα

Από τους πιο γνωστούς μύθους που κυκλοφορεί χρόνια τώρα: οι επιβάτες σε ένα αεροπλάνο μεθούν πιο γρήγορα, λόγω του μεγάλου υψομέτρου. Ωστόσο, διάφορες μελέτες έχουν καταρρίψει τη θεωρία αυτή.

Αν ξεχάσεις το κινητό ανοιχτό, θα πέσει το αεροπλάνο

Για πολλά χρόνια αυτό το πίστευαν σχεδόν όλοι. Εξάλλου, λίγο πριν την απογείωση και αμέσως μετά την επίδειξη των κανόνων ασφαλείας από τους/τις αεροσυνοδούς, ακουγόταν μία πολύ συγκεκριμένη οδηγία: ότι οι επιβάτες έπρεπε να απενεργοποιήσουν όλες τις ηλεκτρονικές τους συσκευές για να μην προκληθεί πρόβλημα στα συστήματα πλοήγησης.

Ωστόσο, αυτό πλέον δεν ισχύει και οι εταιρείες επιτρέπουν την χρήση κινητών στη διάρκεια της πτήσης. Βέβαια, σε περίπτωση που ζητείται από τους αεροσυνοδούς η απενεργοποίηση των συσκευών, θα πρέπει να το τηρήσετε.

Άντρας κοιμάται στο αεροπλάνο

Θα κολλήσεις στο κάθισμα της τουαλέτας αν τραβήξεις το καζανάκι

Ακόμα ένας μύθος που λέει πως μπορείς να κολλήσεις στο κάθισμα της τουαλέτας του αεροσκάφους, αν τραβήξεις το καζανάκι ενώ κάθεσαι. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν το… σώμα του επιβάτη δημιουργούσε το τέλειο «καπάκι-σφραγίδα» στη λεκάνη της τουαλέτας, όμως κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο.

Οι μάσκες οξυγόνου προσφέρουν… παραισθήσεις

Παρά τις κατά καιρούς θεωρίες συνωμοσίας, που έχουν κυκλοφορήσει και υποστηρίζουν την άποψη αυτή, οι μάσκες οξυγόνου επιτελούν μία και μόνη λειτουργία: παρέχουν οξυγόνο στους επιβάτες σε περίπτωση απώλειας της πίεσης μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους σε μεγάλα υψόμετρα, μέχρι ο πιλότος να καταφέρει να το επαναφέρει σε ύψος όπου θα μπορούν να αναπνέουν κανονικά.

Αν κοιμηθείς στο αεροπλάνο, μπορείς να αποφύγεις το jet lag

Το jet lag δεν προκαλείται από έλλειψη ύπνου. Πρόκειται για μια προσωρινή διαταραχή που προκαλείται όταν απορρυθμίζεται το εσωτερικό ρολόι του σώματος. Αν ταξιδεύεις σε διαφορετικές ζώνες ώρας αυξάνονται και οι πιθανότητες να εμφανιστεί το jet lag. Ο ύπνος μέσα στο αεροπλάνο δεν το αποτρέψει.