Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο σε ορισμένες πτήσεις, χαμηλώνουν τα φώτα στην καμπίνα του αεροσκάφους, κατά την απογείωση και την προσγείωση; Και γιατί δεν συμβαίνει πάντα;
«Τα φώτα στην καμπίνα χαμηλώνουν το σούρουπο και όταν είναι σκοτάδι έξω, έτσι η όρασή σας μπορεί να προσαρμοστεί για να εκκενώσετε πιο εύκολα το αεροσκάφος», εξηγεί στο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure, η Sue Fogwell, πρώην αεροσυνοδός της United Airlines.
Όταν μεταβαίνουμε από ένα φωτεινό περιβάλλον σε ένα σκοτεινό περιβάλλον, τα μάτια μας χρειάζονται 20 με 30 λεπτά για να εγκλιματιστούν πλήρως ώστε να μπορέσουμε να βλέπουμε καλύτερα σε χαμηλό φωτισμό. Εάν αντιμετωπίσετε μια επείγουσα προσγείωση και πρέπει να εκκενώσετε το αεροπλάνο σας, θέλετε να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες να βγείτε γρήγορα και το να έχετε την καλύτερη δυνατή όραση σίγουρα θα βοηθήσει εκείνη τη στιγμή την κατάσταση.
Η αεροσυνοδός σημειώνει, επίσης πως όταν τα μάτια σας είναι προσαρμοσμένα στο σκοτάδι, είναι πιο εύκολο «να δείτε τα φώτα δαπέδου που οδηγούν σε εξόδους». Το ίδιο ισχύει και εάν έξω είναι μέρα, όπου οι αεροσυνοδοί σε αυτή την περίπτωση, θα ανάψουν τα φώτα της καμπίνας.
Επίσης, για λόγους ασφαλείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι αεροσυνοδοί μπορεί να σας ζητήσουν να ανοίξετε το σκίαστρο του παραθύρου σας. «Το άνοιγμα του σκιάστρου κατά την απογείωση και την προσγείωση διευκολύνει τις αεροσυνοδούς να αξιολογήσουν τυχόν εξωτερικούς κινδύνους -πυρκαγιά, συντρίμμια- που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εκκένωση έκτακτης ανάγκης», εξηγεί ο πιλότος Patrick Smith στο Travel + Leisure.
«Όταν έχετε μόνο 90 δευτερόλεπτα για να εκκενώσετε ένα ολόκληρο αεροσκάφος, ο χρόνος είναι πολύτιμος. Η προετοιμασία της καμπίνας και των επιβατών για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είτε αυτό δίνει στα μάτια τους χρόνο να προσαρμοστούν στις συνθήκες φωτισμού είτε διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη πρόσβαση στις εξόδους, είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχή εκκένωση», συμπληρώνει.
Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί δίνουν τόση σημασία στην απογείωση και την προσγείωση, υπάρχει μια απλή εξήγηση: «Τα αεροπορικά δυστυχήματα συμβαίνουν συνήθως μετά την απογείωση ή την προσγείωση», λέει ο πιλότος.