Αποτελεί ένα χωριό έκπληξη στον Παρνασσό και για πολλούς είναι το αντίπαλο δέος της Αράχωβας. Ο λόγος για τον Επτάλοφο ή αλλιώς Αγόριανη, το μέρος όπου ο Άγγελος Σικελιανός περνούσε μέρος των καλοκαιρινών του διακοπών.

Το χωριό απέχει 20 λεπτά από την κοσμοπολίτισσα Αράχωβα και σε αντίθεση με αυτήν, δεν έχει αυτή τη βαβούρα. Αντίθετα, είναι ένα ήσυχο μέρος που το καθιστά ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να περάσουν ήρεμα στις διακοπές τους. Ένας προορισμός που δεν είναι αυστηρά χειμερινός, αλλά μπορείς να τον επισκεφτείς και τις υπόλοιπες εποχές, όπως τώρα την άνοιξη.

Αγόριανη

Με βασικά χαρακτηριστικά την ανόθευτη γραφικότητα και τον μαγευτικό φυσικό πλούτο, η Αγόριανη ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα γειτονικά χωριά. Αμφιθεατρικά χτισμένη στην πίσω πλευρά του Παρνασσού από την Αράχωβα, αποτελεί πραγματική έκπληξη για όσους την επιλέξουν.

Αγόριανη

Αν και η διαδρομή είναι σχετικά κουραστική με φιδογυριστούς δρόμους, η φύση της περιοχής με τα πλούσια ελατοδάση ανταμείβει και με το παραπάνω τους επισκέπτες. Ο Επτάλοφος συναντάται σε υψόμετρο 850 μέτρων, μέσα σε ένα πυκνό ελατόδασος και είναι ένα γραφικό και ήσυχο πετρόχτιστο χωριουδάκι.

Αγόριανη

Σημείο αναφοράς για το χωριό αποτελεί η κεντρική πέτρινη πλατεία με την χαρακτηριστική βρύση και τα πανύψηλα πλατάνια. Από εδώ, μάλιστα, ξεκινάει και το μικρό μονοπατάκι που οδηγεί στον καταρράκτη του Επταλόφου, συμβόλου και ενός από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα για το χωριό.

Αγόριανη

Για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας υπάρχει ένα μονοπάτι που συνδέει το χωριό με τους Δελφούς -η διαδρομή διαρκεί έξι ώρες- μέσα στο υπέροχο δάσος του Παρνασσού.

Αγόριανη
Αγόριανη