Το Συρράκο είναι ένα χωριό που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιού. Φωλιασμένο στον επιβλητικό όγκο των Τζουμέρκων είναι γεμάτο με γραφικές εικόνες, που συνδυάζονται αρμονικά με το τραχύ σκηνικό της Ηπείρου.
Πρόκειται για ένα από τα δύο αντικριστά χωριά των Τζουμέρκων -το άλλο είναι οι Καλαρρύτες– που μοιάζει γαντζωμένο σε μια επιβλητική πλαγιά στα Αθαμανικά Όρη. Χωρίζεται με το «δίδυμο» χωριό, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη χαράδρα του ποταμού Χρούσια, ενώ και τα δύο συναντώνται σε υψόμετρο περίπου 1.200 μέτρων στο όρος Περιστέρι.
Οι κάτοικοι του χωριού, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και συναντάται σε απόσταση 52 χλμ. από τα Ιωάννινα, ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία. Ωστόσο, αρκετοί χωριανοί αξιοποίησαν τα νερά του ποταμού Χρούσια και εκμεταλλεύτηκαν την πρώτη ύλη που είχαν στα χέρια τους, δηλαδή το μαλλί. Έτσι, άρχισαν να παράγουν τοπικά υφαντά, ανάμεσα στα οποία και οι κάπες και τα σκεπάσματα.
Ο τομέας της κάπας γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με τους κατοίκους του χωριού να στέλνουν τα εμπορεύματά τους σε Ιταλία και Γαλλία. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το visitsyrrako.gr, ακόμη και ο Μέγας Ναπολέων υπήρξε θιασώτης των συρρακιώτικων καπών, εφοδιάζοντας μέχρι και τους στρατιώτες του με αυτές πριν από την εκστρατεία στη Ρωσία.
Ένας παραδοσιακός οικισμός σαν κόσμημα
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία, που διακρίνει το Συρράκο, είναι αδιαμφισβήτητα η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων του. Ο χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, που αποτελεί στην κυριολεξία ένα «διαμάντι» για τη λαϊκή, ηπειρώτικη αρχιτεκτονική είναι γεμάτος με πέτρινα αρχοντικά, που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα, όσο ο περιπατητής χάνεται στα λιθόστρωτα καλντερίμια του χωριού.
Η πρόσβαση στα οχήματα δεν επιτρέπεται εντός του οικισμού, κάτι που έχει συμβάλει και στη διατήρηση της αυθεντικότητας του χωριού.
Όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα χωριά των Τζουμέρκων αλλά και της Ηπείρου γενικότερα, εκτός από τις απίστευτα γραφικές εικόνες που συναντά κανείς σε αυτά, η φύση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πράσινο να «χορτάσει» το μάτι, άφθονα νερά και το στοιχείο της πέτρας σε πλήρη αρμονία συνθέτουν το φωτογραφικό κολάζ του Συρράκου, που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο.