Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημέρωσε χθες Τρίτη τα μέλη του προσωπικού του πως τους απαγορεύει τη χρήση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης TikTok στις επαγγελματικές τους συσκευές, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων, μετά το ταυτόσημο μέτρο που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Πέμπτη. Η πρόεδρος του ΕΚ, η Ρομπέρτα Μέτσολα, και ο γενικός γραμματέας του, ο Αλεσάντρο Τσοκέτι, αποφάσισαν ότι η εφαρμογή TikTok δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε επαγγελματικές συσκευές του προσωπικού του —υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες— από την 20ή Μαρτίου.
«Την ημερομηνία αυτή η πρόσβαση σε αυτόν τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης από τους υπολογιστές του Κοινοβουλίου θα αποκλείεται», διευκρίνισε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η γενική διεύθυνση καινοτομίας και τεχνολογικής υποστήριξης (DG ITEC) του ΕΚ στους 8.000 εργαζόμενους του θεσμού.
Εξάλλου απηύθυνε «σθεναρή» σύσταση στα μέλη του προσωπικού να απεγκαταστήσουν το λογισμικό της πλατφόρμας TikTok από τις προσωπικές συσκευές τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το προσωπικό του έχει διορία ως τη 15η Μαρτίου το αργότερο για να απεγκαταστήσει την εφαρμογή από τις επαγγελματικές συσκευές του. Παρόμοιο μέτρο έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το όργανο που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών, μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Οι απαγορεύσεις αυτές ανακοινώνονται καθώς η πλατφόρμα TikTok, η εταιρεία στην οποία ανήκει, η ByteDance, είναι κινεζική, έχει μετατραπεί στην αιτία εντεινόμενων ανησυχιών στη Δύση, λόγω των φόβων πως το Πεκίνο θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών στον κόσμο ολόκληρο. Οι Βρυξέλλες συντονίζουν το βήμα με την Ουάσιγκτον. Στις ΗΠΑ, νόμος που επικύρωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις αρχές Ιανουαρίου απαγορεύει την καταφόρτωση, την εγκατάσταση και τη χρήση της εφαρμογής TikTok στις συσκευές των λειτουργών του ομοσπονδιακού κράτους.
Περίπου είκοσι αμερικανικές πολιτείες ανακοίνωσαν μέτρα αυτής της φύσης για τους υπαλλήλους τους. Και στο αμερικανικό Κογκρέσο, νόμος υπό συζήτηση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απόλυτη απαγόρευση της εφαρμογής στις ΗΠΑ.
Στην ΕΕ, η ByteDance βρίσκεται στο επίκεντρο της ιρλανδικής αρχής προστασίας της ιδιωτικής ζωής, η οποία υποπτεύεται ότι παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία, συγκεκριμένα τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ) όσον αφορά την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων παιδιών και τη μεταφορά δεδομένων στην Κίνα.
Η TikTok αναγνώρισε τον Νοέμβριο πως ορισμένοι εργαζόμενοί της στην Κίνα μπορεί να αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα ευρωπαίων χρηστών και, τον Δεκέμβριο, ότι υπάλληλοί της χρησιμοποίησαν δεδομένα για να παρακολουθήσουν δημοσιογράφους. Όμως η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα αρνείται κατηγορηματικά πως υπάρχει οποιαδήποτε πρόσβαση κι οποιοσδήποτε έλεγχος από πλευράς της κυβέρνησης της Κίνας στα δεδομένα αυτά.