Λογαριασμό βιτρίνα που είχε 700 followers και λειτουργούσε ως επιχείρηση εμπορίας βρεφών είχαν στήσει Ινδονήσιοι, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Surabaya.
Με τη δικαιολογία πως προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και λύσεις σε οικογενειακά προβλήματα, δημοσίευαν φωτογραφίες εγκύων, βρεφών και υπερηχογραφημάτων. Για τα βρέφη υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με την ηλικία τους, την θρησκεία και το μέρος που βρίσκονται.
Υπήρχε μάλιστα και τηλεφωνικός αριθμός με τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνούν μέσω WhatsApp.
Οι αρχές κατάφεραν να αποτρέψουν μια αγοραπωλησία, αλλά πιστεύουν ότι τουλάχιστον ένα βρέφος έχει πωληθεί.
«Οι άνθρωποι που θέλουν να υιοθετήσουν παιδιά χρησιμοποιούν αυτόν τον λογαριασμό και η συναλλαγή ολοκληρώνεται μέσω WhatsApp», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας, Col Sudamiran στην ιστοσελίδα Detik.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έλαβε χώρα την Τετάρτη 10/10, η αστυνομία της Surabaya ανακοίνωσε πως προχώρησε στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, εμποδίζοντας μια συναλλαγή που ήταν να γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου.
Όπως ανέφεραν οι επικεφαλής της αστυνομίας, μια 22χρονη γυναίκα είχε προσπαθήσει να πουλήσει το 11 μηνών παιδί της. Ο αγοραστής θα πλήρωνε 985 δολάρια στη γυναίκα, 328 δολάρια σε αυτόν που έκλεισε τη συμφωνία και 165 δολάρια στον Alton Phinandita, ιδιοκτήτη της σελίδας στο Instagram.
Και οι τέσσερις εμπλεκόμενοι στη συναλλαγή συνελήφθησαν και σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως 15 χρόνια.
Μιλώντας στο BBC, η αντιπρόεδρος της επιτροπής προστασίας παιδιών της Ινδονησίας, Rita Pranawati είπε πως δεν είναι η μοναδική περίπτωση διακίνησης βρεφών στη χώρα τονίζοντας όμως πως «είναι πολύ σπάνιο να γίνεται μέσω Instagram. Είναι μια νέα μέθοδος». Πρόσθεσε επίσης πως κάποιοι που επιθυμούν να υιοθετήσουν παιδί μπορεί να προσφύγουν σε παράνομες μεθόδους σε περίπτωση που δεν πληρούν τα κριτήρια που θέτει το κράτος.