Ονομάζεται Δέσποινα Κανάκογλου, είναι από τους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης και με την εκπομπή- podcast της έχει καταφέρει να «ταξιδέψει» σε περισσότερες από 80 χώρες καθώς η φωνή της ακούγεται από άκρη σε άκρη της γης.
Μπαίνει στο δωμάτιο του σπιτιού της που έχει μετατραπεί σε στούντιο, φορά τα ακουστικά της, συνδέεται μέσω της πλατφόρμας Zoom με τον καλεσμένο της και πατά το κουμπί της ηχογράφησης. Το giatioxi.gr σαρώνει σε Ελλάδα και εξωτερικό και η αυτοδίδακτη νεαρή έχει ήδη πάνω από 1.000.000 downloads.
Το podcast, που είναι μια ηχητική εκπομπή που μπορεί να την ακούσει κάποιος ανά πάσα στιγμή σε τριάντα εφαρμογές σε android και υπολογιστές, μπήκε στη ζωή της νεαρής Θεσσαλονικιάς πριν από έξι χρόνια. Όπως λέει, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», η δυνατότητα που παρέχει στον ακροατή να ακούσει μια εκπομπή μιας ώρας, οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή, στο αυτοκίνητο, καθώς γυμνάζεται, την ώρα που κάνει περίπατο ή όπου αλλού κι αν βρίσκεται, είναι κάτι που τη συναρπάζει.
«Οι εκπομπές μου είναι περισσότερο συζητήσεις και όχι συνεντεύξεις. Έχω μια πληθώρα καλεσμένων από κάθε επαγγελματικό χώρο, από ογκολόγους μέχρι μπάρμαν. Έχω κάνει μαζί τους συζητήσεις που αφορούν σε όλα τα θέματα, για το καλό κρασί, για παιδιά, ψυχολογία, επιχειρείν και προσπαθώ να τα βλέπω με όσο χιούμορ μπορώ και νομίζω πως σε κάθε εκπομπή κάνω τον δικό μου διαλογισμό», επισημαίνει.
Μέχρι στιγμής τριακόσια πενήντα επεισόδια είναι ήδη στην εφαρμογή με φανατικούς ακροατές τους Έλληνες που ζουν στη Γερμανία και την Αγγλία. Μάλιστα όπως λέει η αυτοδίδακτη παραγωγός, σύμφωνα με αμερικάνικη έρευνα, το… διαδικτυακό παιδί της είναι το δημοφιλέστερο podcast στην Ελλάδα, βάσει των downloads & streams σε Spotify & Apple Podcasts.
Η Δέσποινα Κανάκογλου είναι απόφοιτη του τμήματος οργάνωσης διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Όταν ξεκίνησε την ενασχόληση της με το Podcast, η λέξη ήταν άγνωστη σε πολλούς και η αρχή της διαδρομής δύσκολη.
«Έλεγα την ιδέα μου σε φίλους, είχα πάρει τον εξοπλισμό μου και είχα ξεκινήσει δειλά δειλά, αλλά όλοι μου έλεγαν “ποιος θα σε ακούσει”, “ποιος θα ασχοληθεί με όλο αυτό” και “ποιοι το ξέρουν”… Αντί να με αποθαρρύνουν οι προβλέψεις, εγώ έλεγα από μέσα μου: γιατί όχι; Οπότε έτσι ονόμασα και την εκπομπή», τονίζει η πεισματάρα -όπως αυτοχαρακτηρίζεται- Θεσσαλονικιά και υποστηρίζει ότι αν και ήταν αδαής αρχικά, τώρα νιώθει όμορφα τόσο με το ταξίδι όσο και με το αποτέλεσμα.
Η επιτυχία βέβαια, όπως εξηγεί δεν ήρθε από τη μια μέρα στην άλλη, άλλα σταδιακά, με κόπο και δουλειά. Εδώ και πέντε χρόνια χτίζει τη σχέση της με τους ακροατές, που αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς τους τελευταίος μήνες. Ο ένας ακροατής έφερνε τον άλλον και έφτασε σήμερα να κρατά συντροφιά με τις εκπομπές της σε Έλληνες του εξωτερικού και παρακολουθώντας τις μετρήσεις, τις εκπομπές επιλέγουν ακόμη και ξένοι που γνωρίζουν την ελληνική γλωσσά ή μαθαίνουν ελληνικά, κάτι που τους κρατά συντροφιά και τους βοηθά στο να κάνουν εξάσκηση.