«PigeonBot» το λένε και είναι ένα ιπτάμενο ρομπότ με λειτουργία παρόμοια με τον κόσμο των πουλιών.
Ακόμα και η πιο εξελιγμένη τεχνολογικά ρομποτική που έχουμε στα χέρια μας παλεύει να αναδημιουργήσει τον κομψό και αποδοτικό τρόπο με τον οποίο πετάνε τα πουλιά. Κάτι που το PigeonBot του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ προσπαθεί να αλλάξει, επιδεικνύοντας πολλές από τις πτητικές χάρες των πουλιών.
Εξωτερικά μοιάζει θα έλεγε κανείς με ερασιτεχνική δουλειά, μόνο που τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Γιατί ακόμα και σήμερα η κατανόησή μας για το πώς ακριβώς πετούν τα πουλιά παραμένει πενιχρή. Κι αυτό γιατί οι ακριβείς θέσεις που παίρνουν κάθε στιγμή τα φτερά παραείναι περίπλοκες.
Ο καθηγητής μηχανικής David Lentink έβαλε στους φοιτητές του μια εργασία, να «αποσυνθέσετε τη βιομηχανική του μορφολογικού μηχανισμού των φτερών των πτηνών», τους ζήτησε, κατασκευάζοντας τελικά ένα βιο-υβριδικό ρομπότ με πραγματικά φτερά. Μοντέλο για όλα αυτά; Το περιστέρι.
Το πανεπιστημιακό project άνοιξε νέους δρόμους σε όρους κατανόησης της πτητικής λειτουργίας των πουλιών και κατέληξε σε ακαδημαϊκή μελέτη, που δημοσιεύτηκε μάλιστα στο έγκριτο περιοδικό «Science».
Όσο για το ίδιο το πρωτοποριακό drone, αυτό πυροδότησε άλλη ακαδημαϊκή εργασία, που εμφανίστηκε στο «Science Robotics»!
Χρησιμοποιώντας 40 πραγματικά φτερά περιστεριών και ένα πανάλαφρο πλαίσιο, η ερευνητική ομάδα κατέληξε σε μια πτητική συσκευή που δεν προωθείται μεν χάρη στα φτερά, καθώς έχει μια προπέλα στο εμπρός τμήμα.
Μπορεί όμως και κατευθύνεται στον αέρα, κάνοντας ακόμα και μανούβρες, με τον πραγματικό τρόπο των πουλιών. Για πρώτη ποτέ φορά!