Η έκφραση δεν προλαβαίνω «έχω μόνο δύο χέρια» μπορεί σύντομα να γίνει… περιττή καθώς επιστήμονες στοχεύουν στο να δημιουργήσουν νέα προσθετικά μέλη – από έξτρα αντίχειρες και χέρια μέχρι πλοκάμια – που θα ελέγχονται από το ανθρώπινο σώμα.
Σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ερευνητές θα παρουσιάσουν την εφεύρεσή τους: Έναν έξτρα αντίχειρα που θα προστίθεται στο χέρι του χρήστη και θα ελέγχεται ασύρματα από τα δάχτυλα των ποδιών του, επιτρέποντάς του να κάνει δραστηριότητες με το ένα χέρι που πριν θα χρειάζονταν δύο.
Η καθηγήτρια Ταμάρ Μέικιν του University of Cambridge θα μιλήσει για την προσπάθειά της στο πάνελ της «American Association for the Advancement of Science» με τίτλο «Homo Cyberneticus: Αύξηση της κίνησης για το σώμα του μέλλοντος». Σκοπός της είναι να εξηγήσει πως το μέλλον των προσθετικών μελών μπορεί να βρίσκεται όχι μόνο στη δημιουργία μελών για εκείνους που έχουν έχασαν κάποιο άκρο ή το τραυμάτισαν, αλλά να δημιουργηθούν «ενισχύσεις» που θα βοηθήσουν αρτιμελής ανθρώπους να κάνουν περισσότερα πράγματα.
Σύμφωνα με την Μέικιν, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει μια «απίστευτη ικανότητα» να προσαρμόζεται γρήγορα και να ελέγχει άκρα και αποφύσεις.
Επιστήμονες έχουν ήδη δημιουργήσει προσθετικά μέλη που συνδέονται με το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και επιτρέπουν στο χρήστη να ελέγχει τις κινήσεις του με την σκέψη. Πλέον, τα περισσότερα προσθετικά μέλη, λέει η Μέικιν ελέγχονται από τα δάχτυλα των ποδιών ή την ανάσα.
Η συνάδερφος της Μέικιν, Ντάνι Κλοντ, έχει σχεδιάσει τον «τρίτο αντίχειρα» από το 2017 και σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Robotics, οι 20 συμμετέχοντες που εκπαιδεύθηκαν για το χρησιμοποιήσουν για πέντε ημέρες, γρήγορα έγιναν αρκετά αποτελεσματικοί και ένιωθαν πως ο έξτρα αντίχειρας ήταν μέρος του σώματός τους.
Η ίδια έχει σχεδιάσει επίσης κι ένα εντυπωσιακό «ρομποτικό» πλοκάμι με 26 σπονδύλους που λειτουργεί ως προσθετικό χέρι.