Ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η χρήση του διαδικτύου στην Κύπρο, σε σύγκριση με το 2000 σύμφωνα με αποτελέσματα παγκύπριας έρευνας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που διενήργησε το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).
Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, το διαδίκτυο θεωρείται η πιο σημαντική πηγή πληροφόρησης για τα θέματα του Κυπριακού ανάμεσα στους Τ/κ, ενώ στην πλειοψηφία τους οι χρήστες δηλώνουν πως δεν θα ήθελαν να συζητούν το Κυπριακό πρόβλημα με άτομα της άλλης κοινότητας, μέσω του διαδικτύου.
Ενδεικτικό είναι ότι οι μισοί σχεδόν Ε/κ και Τ/κ, θεωρούν ότι το διαδίκτυο δεν είναι ασφαλής χώρος για την ελεύθερη έκφραση της πολιτικής άποψης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου από τον κοσμήτορα της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας του ΤΕΠΑΚ, καθηγητή Νίκο Δεμερτζή.
Παρά το κοινό ποσοστό των χρηστών του ίντερνετ ανάμεσα στις δύο κοινότητες, παρατηρείται ένα «ψηφιακό χάσμα» στις παραμέτρους που αφορούν στην ηλικία, το εισόδημα και την εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, πιο εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου φαίνεται ότι κάνουν τα νεαρότερα, πλουσιότερα και πιο μορφωμένα άτομα, ενώ η «μη χρησιμότητα», η έλλειψη γνώσεων και χρόνου, αλλά και η μη κατοχή ηλεκτρονικού υπολογιστή αναφέρονται ως οι κυριότεροι λόγοι για τη μη χρήση διαδικτύου.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως τον μεγαλύτερο βαθμό εξάρτησης στον ηλεκτρονικό υπολογιστή έχουν οι νέοι και οι πιο μορφωμένοι.
Στην πλειονότητα τους, οι Κύπριοι χρήστες θεωρούν το διαδίκτυο ως σημαντική πηγή για τη δική τους πληροφόρηση, ενώ οι ειδήσεις είναι το πιο δημοφιλές είδος πληροφορίας που αναζητούν στο διαδίκτυο, την ίδια ώρα που το 41% των Ε/κ και το 12% των Τ/κ δηλώνει πως δεν διαβάζει καθόλου εφημερίδα.
Επίσης, οι Ε/κ χρήστες φέρεται να το χρησιμοποιούν περισσότερο για καταναλωτικές και ταξιδιωτικές πληροφορίες, ενώ οι Τ/κ για ιατρικές και χιουμοριστικές.
Παρά την αύξηση του ποσοστού χρήσης του διαδικτύου, οι Κύπριοι εξακολουθούν να θεωρούν ως σημαντικότερη πηγή πληροφόρησης και ψυχαγωγίας την τηλεόραση, ενώ οι Ε/κ είναι πιο φανατικοί τηλεθεατές από τους Τ/κ.
Ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος που οι Ε/κ χρήστες του διαδικτύου αφιερώνουν στην τηλεόραση έχει αυξηθεί από 15,4 ώρες το 2008, σε 16,3 ώρες το 2010.