Αυξάνεται μεν, αλλά με ρυθμούς… χελώνας η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στα ελληνικά νοικοκυριά και η πρόσβαση στο ίντερνετ από το σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρείται αύξηση κατά 2,3% στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και κατά 4,7% στην πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ένα στα δύο νοικοκυριά έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο από το σπίτι του.
Παρά την επιβράδυνση, η ανοδική τάση των τελευταίων ετών συνεχίζεται τόσο όσον αφορά τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή όσο και την πρόσβαση στο διαδίκτυο και το Α΄ τρίμηνο του 2010, το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή ανέρχεται στο 48,4%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο στο 44,4%.
Το προφίλ των χρηστών του διαδικτύου στην Ελλάδα, είναι άνδρες, ηλικίας 25-34 ετών, απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης. Καθημερινή χρήση πραγματοποιεί το 70,1% όσων χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο το Α΄ τρίμηνο του 2010, ενώ τακτική χρήση, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αλλά όχι κάθε ημέρα, πραγματοποιεί το 91,9%.
Κυριότερος τόπος πρόσβασης παραμένει η κατοικία με 86,2%, ενώ, όσον αφορά την πρόσβαση από άλλους χώρους (11,3%), τα ίντερνετ καφέ παραμένουν στην πρώτη θέση με 78,8%.
Μεγάλη μείωση περίπου 40%, σε σχέση με το 2009, παρατηρείται στην πρόσβαση από σημεία ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης (hot spots), γεγονός που μπορεί, ωστόσο, να αποδοθεί και να αντισταθμιστεί με την αύξηση περίπου 58%, που παρατηρείται στη σύνδεση στο διαδίκτυο, μέσω κινητών τηλεφώνων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πρόσβαση στο διαδίκτυο, μέσω κινητού ή έξυπνου κινητού (smart phone) τηλεφώνου, αποτελεί κατ’ εξοχήν ανδρική συνήθεια (68,8%). Πρόκειται για άτομα μέσου μορφωτικού επιπέδου-απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης, που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 16-24 ετών, η οποία, ωστόσο, διαφέρει από αυτή των χρηστών του διαδικτύου, γενικά.
Επίσης, παρατηρείται αλματώδης αύξηση των χρηστών του διαδικτύου στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη (ποσοστό αύξησης 24%, σε σχέση με το 2009), καθώς και στην κεντρική Ελλάδα με ποσοστό αύξησης 22%, σχετική σταθερότητα παρατηρείται στα ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα και την Αττική.