O Erol User είναι ένας από τους πιο γνωστούς Τούρκους επιχειρηματίες, πρόεδρος και CEO της USER Corporation η οποία μεταξύ άλλων κατέχει την USER Danismanlik, μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Τουρκίας.
Ο User θεωρείται ένας entrepreneur της γενιάς του. Στην αυγή της ελληνικής οικονομικής κρίσης, το 2010, ο User ήταν μεταξύ των 90 επιχειρηματιών που είχαν συνοδεύσει τον Ερντογάν στην επίσκεψή του στην Ελλάδα. Τότε είχε δηλώσει πώς «οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί σήμερα ανέρχονται σε σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι πολιτικοί πρέπει να σκέφτονται σαν επιχειρηματίες».
Μεγάλος υπέρμαχος των νέων τεχνολογιών και των άπειρων δυνατοτήτων που αυτές ανοίγουν για την ανθρωπότητα, ο Erol User θα είναι μεταξύ των ομιλητών στο Μεγάλο Φεστιβάλ Ηγεσίας, Leading Minds Festival που θα πραγματοποιηθεί από 12 έως 22 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα. Ο κ. User είναι επίσης γνωστός για το μεγάλο του ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις δυνατότητες που υπάρχουν διαχρονικά στη χώρα μας για ανάπτυξη και επενδύσεις. Άλλωστε είναι και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου της Τουρκίας .
Σε αυτό το πλαίσιο ο Erol User μίλησε στο Newsbeast για τους δύο τομείς στους οποίους έχει επικεντρωθεί εδώ και πολλά χρόνια, το Metaverse και το blockchain και το πώς αυτά θα έχουν εφαρμογή σε όλο και περισσότερους τομείς της ζωής μας.
«Το metaverse είναι μια φουτουριστική ιδέα οι ρίζες της οποίας πάνε 30 χρόνια πίσω»
Ο Mark Zuckerberg προχώρησε στη μετεξέλιξη του Facebook σε Meta ποντάροντας πολλά στο metaverse (μετασύμπαν). Ο κ. User είναι αρκετά εξοικειωμένος με τον όρο. Τι ακριβώς λοιπόν είναι το metaverse;
«Ο Mark Zuckerberg αλλάζοντας το όνομα του Facebook σε Meta, κατέστησε σαφές ότι πιστεύει πως το μέλλον του διαδικτύου βρίσκεται σε κάτι που ονομάζεται Metaverse, (Μετασύνδεση), δηλαδή έναν εικονικό κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι θα ζουν, θα εργάζονται και θα παίζουν. Πρόκειται για μια φουτουριστική ιδέα, όμως στην πραγματικότητα οι ρίζες του όρου ξεκινούν από το παρελθόν, και μάλιστα σχεδόν 30 χρόνια πριν.
Ο συγγραφέας Neal Stephenson επινόησε τον όρο Metaverse στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που έγραψε το 1992 με τίτλο «Snow Crash», στο οποίο φαντάζεται έναν διάδοχο του διαδικτύου που βασίζεται στην εικονική πραγματικότητα. Στο μυθιστόρημα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα δικά τους ψηφιακά άβαταρ προκειμένου να εξερευνήσουν τον διαδικτυακό κόσμο, συχνά ως τρόπο διαφυγής από μια δυστοπική πραγματικότητα.
Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, αυτό είναι ουσιαστικά το μέλλον που ο Zuckerberg ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να xτίσει με το Meta – χωρίς βέβαια τη δυστοπία. Εταιρείες όπως η Microsoft, η Roblox και η Epic Games σχεδιάζουν επίσης το δικό τους Metaverse. Και ο Stephenson εργάζεται τώρα ως ο “βασικός φουτουριστής” της νεοφυούς εταιρείας εικονικής πραγματικότητας Magic Leap, ύστερα από τη θητεία του ως σύμβουλος στη διαστημική εταιρεία Blue Origin που διευθύνει ο Jeff Bezos.
Ήδη υπάρχουν ορισμένα στοιχεία Metaverse:
Τα ακουστικά που χρησιμοποιούν οι ήρωες του «Snow Crash» μοιάζουν με τα σημερινά ακουστικά εικονικής πραγματικότητας. Το τμήμα Oculus της Meta ήδη κατασκευάζει πολλά από αυτά, και σε μια ανάρτηση την περασμένη εβδομάδα, ο Zuckerberg υποστήριξε ότι μια τέτοια τεχνολογία θα είναι απαραίτητη για τους χρήστες προκειμένου να «βυθιστούν πλήρως» στο μελλοντικό Metaverse της εταιρείας του.
Υπάρχουν επίσης τα εικονικά άβαταρ: Βρίσκονται στα βιντεοπαιχνίδια εδώ και δεκαετίες και οι χρήστες σε μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Roblox, η Minecraft της Microsoft ή η Fortnite της Epic Games είναι αρκετά εξοικειωμένοι με την εξερεύνηση εικονικών κόσμων μέσω άβαταρ.
Ο κόσμος ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο αγοράζοντας ψηφιακά ρούχα και αξεσουάρ για το άβατάρ του. Όλη αυτή η προθυμία να ξοδέψει χρήματα, θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό παράγοντα δημιουργίας εσόδων για εταιρείες όπως η Meta.
Ο Zuckerberg, σε μια τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, ανέφερε το εξής: “Η δυνατότητα να αποκτήσει ουσιαστικά κάποιος ψηφιακά αγαθά, να κάνει απόθεμα και να τα μεταφέρει από μέρος σε μέρος, αποτελεί μια μεγάλη επένδυση την οποία οι άνθρωποι υλοποιούν”.
Το Metaverse στο «Snow Crash» διαθέτει ένα κρυπτογραφημένο ηλεκτρονικό νόμισμα, παρόμοιο με τα σημερινά κρυπτονομίσματα. Το μυθιστόρημα διερευνά την ιδέα της δαπάνης αληθινού χρήματος σε εικονικά ακίνητα, κάτι που ήδη συμβαίνει σε πλατφόρμες εικονικής πραγματικότητας με δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας blockchain. Αυτό γίνεται στις πλατφόρμες Decentraland και The Sandbox, όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή Fast Money του CNBC τον Μάρτιο.
Όσον αφορά το δεύτερο μέρος της ερώτησης, θα ήθελα να περιγράψω το Metaverse τόσο απλά, ώστε να το καταλάβουν ακόμα και οι πολύ νεαροί αναγνώστες του newsbeast.gr.
Φανταστείτε έναν άνθρωπο να στέκεται στο σαλόνι του σπιτιού του φορώντας μια συσκευή VR. Το δωμάτιο είναι σκοτεινό, αλλά μέσα στη συσκευή αστράφτουν χίλιοι αλληλένδετοι κόσμοι. Ο παίκτης μπορεί να συναντήσει έναν φίλο, να ψωνίσει καινούρια ρούχα ή να σκοτώσει δράκους. Θα μπορούσε ακόμη και να βρίσκεται στη δουλειά του. Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι απλώς ένας παίκτης: Είναι καταναλωτής, έχει ταυτότητα και είναι υπάλληλος. Βρίσκεται στο Metaverse.
Το Metaverse είναι πολλά πράγματα για πολλούς ανθρώπους. Πάντως, στην πιο απλή μορφή του, είναι ένας εικονικός χώρος όπου διασταυρώνονται ο φυσικός κόσμος και το διαδίκτυο. Σε αυτούς τους εικονικούς κόσμους, το Metaverse προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία. Αυτοί οι κόσμοι μπορεί να έχουν κατασκευαστεί από χρήστες (όπως στο Minecraft) ή από μια εταιρεία ή οργανισμό (όπως τα βιντεοπαιχνίδια ή οι εταιρικές ιστοσελίδες). Ο σκοπός τους είναι διαφορετικός.
Στον έναν κόσμο θα πηγαίνετε για δουλειά και ύστερα, σε έναν άλλο κόσμο, θα κάνετε παρέα με τους φίλους σας. Υπάρχουν εικονικά γήπεδα γκολφ, καταστήματα, συναυλίες, γυμναστήρια, πάρκα, γραφεία, αστυνομικά τμήματα, οτιδήποτε θελήσετε. Αυτή η ισχυρή ενσωμάτωση του πραγματικού κόσμου είναι που διαφοροποιεί το Metaverse από το διαδίκτυο.
Αν η ιστορία του διαδικτύου αποτελεί κάποιο είδος καθοδήγησης, η απάντηση είναι ότι πιθανότατα θα καταλήξουμε κάπου στο ενδιάμεσο. Αυτός όμως δεν είναι λόγος να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να διασφαλίσουμε ότι αυτό που έχει σημασία για εμάς υπάρχει στο Metaverse. Όπως πάνε τα πράγματα, φαίνεται ότι όλοι πρόκειται να περνάμε πολύ χρόνο εκεί.
Οι επιπτώσεις του μετασύμπαντος στην καθημερινότητά μας
Ο Erol User αναφέρει για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η μετεξέλιξη του διαδικτύου και της επαυξημένης πραγματικότητας.
«Ίσως αναρωτιέστε το πώς αυτό θα επηρεάσει τη ζωή μας, γιατί χωρίς αμφιβολία θα συμβεί, αλλά πρώτα πρέπει να το δούμε από διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Σε ατομικό επίπεδο, αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσατε να κάνετε παρέα με φίλους ή πιθανούς καινούριους φίλους ανεξαρτήτως από το πού βρίσκονται. Επιπλέον, θα παρείχε μια πολύ πιο πλούσια και σχεδόν πραγματική εμπειρία σε σύγκριση με αυτή του Facetime ή του τσατ. Όπως όμως συμβαίνει με κάθε καινούριο μέσο, πρέπει να υπάρχουν ενεργοί «παίκτες» προκειμένου να πετύχει.
Για παράδειγμα, ενώ σήμερα έχουμε πάρα πολλές επιλογές όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βλέπουμε επίσης ένα κίνημα στη Γενιά Ζ που αποφασίζει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αυτό μπορεί να τροφοδοτείται από διάφορες αιτίες, αλλά μία συνδέεται χωρίς αμφιβολία με την ψυχική υγεία. Το να βρίσκεται κάποιος συνεχώς στο διαδίκτυο έχοντας κάνει το τηλέφωνο επέκταση ή μια ολοκληρωμένη εκδοχή του εαυτού του, σύμφωνα με έρευνες επιδεινώνει την ψυχική υγεία συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της κατάθλιψης και του άγχους. Επομένως, μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι θα συμβεί κάτι παρόμοιο και με το Metaverse. Οι στενοί μου φίλοι για τον ίδιο λόγο έκαναν επίσης ένα βήμα πίσω, και πρόκειται για ανθρώπους σαν εμένα, που μεγάλωσαν χωρίς διαδίκτυο έχοντας μόνο ένα Nokia 3310 για να επικοινωνούν με τους φίλους τους.
Για τις επιχειρήσεις, θα ανοίξουν πολλές ευκαιρίες. Φανταστείτε εικονικά γραφεία όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί. Οι επιχειρήσεις με γραφεία που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες, πιθανόν να νιώθουν πολύ πιο συνδεδεμένες. Ουσιαστικά, θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια εικονική σύσκεψη με συναδέλφους από όλο τον κόσμο, ακόμη και να διοργανώσουμε ένα εικονικό σουαρέ μετά τη δουλειά. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα μπορούν σε μεγαλύτερο βαθμό να προσλαμβάνουν υπαλλήλους που βρίσκονται αλλού. Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι το γεγονός ότι επεκτείνει τη δυνατότητα ευκολότερης εκπαίδευσης των εργαζομένων σε διαφορετικές τεχνολογίες. Με την εικονική πραγματικότητα (VR), είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε ένα προσομοιωμένο περιβάλλον για την εκπαίδευση των εργαζομένων χωρίς να είναι αναγκαία η φυσική παρουσία τους.
Από την άλλη πλευρά, απαιτείται περαιτέρω εξέλιξη προκειμένου να πετύχει πραγματικά πέρα από το στάδιο των Γυαλιών Εικονικής Πραγματικότητας. Διότι υποθέτω ότι δεν είμαι ο μόνος που δυσκολεύομαι να φανταστώ συναδέλφους να κοιτούν στη μαύρη άβυσσο φορώντας τη συσκευή VR, την ίδια στιγμή που κάποιος άλλος κάθεται δίπλα τους και μιλά στο τηλέφωνο. Μπορούμε όμως να υποθέσουμε ότι με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη θα συμβαίνει απρόσκοπτα, όπως σε μερικά επεισόδια στη σειρά Black Mirror όπου η σύνδεση γίνεται απλώς με ένα είδος βύσματος που βρίσκεται στον λαιμό μας. Μια άλλη πτυχή που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι το θέμα της ασφάλειας και το πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα άτομα και την ακεραιότητά τους ενώ είμαστε συνεχώς online. Βέβαια, κατά μία έννοια είμαστε ήδη, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε άτομα που τα δεδομένα θα μεταφέρονται μεταξύ δικτύων και όχι ως μήνυμα, σίγουρα αξίζει να το λάβουμε υπόψη.
Από πολιτική άποψη, ενώ όλο αυτό στοχεύει στο να γεφυρώσει το χάσμα της απόστασης και να παγκοσμιοποιήσει ακόμα περισσότερο τον κόσμο μας, είναι εξίσου απειλητικό για την ισότητα. Σε μια προηγούμενη ανάρτηση που ανέβηκε στο blog μας, συζητήσαμε για τις οπτικές ίνες έναντι του διαδικτύου, γεγονός που ανέδειξε το χάσμα το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα στο διαδίκτυο παρά την κατάλληλη ανάπτυξη στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτό αναπόφευκτα θα παίξει σημαντικό ρόλο εδώ. Μπορούμε επίσης να υποθέσουμε ότι όσοι δεν είναι σε θέση οικονομικά να αγοράσουν ένα τηλέφωνο, προφανώς δεν θα είναι από τους πρώτους που θα αγοράσουν μια συσκευή VR ή κάτι παρόμοιο. Έτσι, διευρύνεται περαιτέρω το χάσμα ανάμεσα σε εκείνους που είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο και σε όσους δεν είναι.
Με λίγα λόγια, το Metaverse φέρνει μαζί του μια σειρά από ερωτήματα, άλλα θετικά και άλλα αρνητικά. Με τον καιρό, την εξέλιξη και την αφοσίωση στις ιδέες, κάποια από αυτά πιθανότατα θα απαντηθούν, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Ωστόσο, είναι δελεαστικό να διαπιστώσουμε πώς θα γίνει αυτό σε ατομικό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και στις εταιρείες».
Τι είναι τα κρυπτονομίσματα και η τεχνολογία blockchain
Το κρυπτονόμισμα είναι αποκεντρωμένο ψηφιακό χρήμα που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain. Πιθανόν είστε εξοικειωμένοι με τις πιο γνώστες εκδόσεις του, όπως το Bitcoin και το Ethereum, κυκλοφορούν όμως περισσότερα από 5.000 διαφορετικά κρυπτονομίσματα.
Το κρυπτονόμισμα αποτελεί ένα μέσο συναλλαγής που είναι ψηφιακό, κρυπτογραφημένο και αποκεντρωμένο. Σε αντίθεση με το δολάριο ΗΠΑ ή το Ευρώ, δεν υπάρχει μια κεντρική αρχή που να διαχειρίζεται και να διατηρεί την αξία ενός κρυπτονομίσματος. Αντίθετα, αυτές οι διεργασίες κατανέμονται ευρέως μεταξύ των χρηστών του κρυπτονομίσματος μέσω του διαδικτύου.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κρυπτονόμισμα για να αγοράσετε συνήθη αγαθά και υπηρεσίες, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι επενδύουν σε κρυπτονομίσματα όπως θα έκαναν και σε άλλα επενδυτικά αγαθά, όπως οι μετοχές ή τα πολύτιμα μέταλλα. Παρ’ όλο που τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μια καινούρια και συναρπαστική κατηγορία επενδυτικών αγαθών, η αγορά τους μπορεί να είναι επικίνδυνη, αφού πρέπει να κάνετε αρκετή έρευνα προκειμένου να κατανοήσετε πλήρως το πώς λειτουργεί το κάθε σύστημα.
Το Bitcoin ήταν το πρώτο κρυπτονόμισμα, το οποίο περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Satoshi Nakamoto σε ένα άρθρο του 2008 με τίτλο «Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System». Ο Nakamoto περιέγραψε το project ως «ένα ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών βασισμένο στην κρυπτογραφική απόδειξη αντί της εμπιστοσύνης».
Αυτή η κρυπτογραφική απόδειξη έρχεται με τη μορφή συναλλαγών που επαληθεύονται και καταγράφονται σε ένα blockchain.
Αξίζει μια επένδυση σε κρυπτονόμισμα και γιατί;
Οι ειδικοί έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την επένδυση σε κρυπτονομίσματα. Επειδή πρόκειται για μια άκρως ριψοκίνδυνη επένδυση, με πιθανότατα έντονων διακυμάνσεων των τιμών, ορισμένοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι δεν συνιστούν καν μια τέτοια επένδυση. Για παράδειγμα, ενώ το Bitcoin έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε αξία τον τελευταίο χρόνο με αξία που έφτασε πάνω από τα 18.000 δολάρια τον Νοέμβριο του 2020, η αξία του έπεσε δραματικά επίσης την ίδια χρονιά φτάνοντας κάτω από τα 5.000 δολάρια ανά Bitcoin. Ωστόσο, ακόμη και οι πρόσφατες υψηλές τιμές του Bitcoin εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από το ανώτατο όριο του 2017 που ήταν περίπου 20.000 δολάρια ανά Bitcoin. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι τα κρυπτονομίσματα, σε αντίθεση με τα περισσότερα καθιερωμένα νομίσματα, είναι πολύ ασταθή και αλλάζουν συχνά αξία.
Οι αρνητές πιστεύουν ότι είναι ασφαλέστερο να παραμένουμε στο νόμισμα που υποστηρίζεται από μια κυβέρνηση, όπως το δολάριο ΗΠΑ. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι: «Αν έχεις δολάριο ΗΠΑ στο ταμειακό σου απόθεμα, είσαι σίγουρος ότι μπορείς να πληρώσεις το στεγαστικό σου δάνειο και τον λογαριασμό του ρεύματος. Αν παρατηρήσετε τους τελευταίους 12 μήνες, το Bitcoin μοιάζει βασικά με το τελευταίο μου καρδιογράφημα, ενώ ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ είναι πάνω κάτω μια επίπεδη γραμμή. Οτιδήποτε που η αξία του πέφτει κατά 50% δεν είναι κατάλληλο για τίποτε άλλο παρά μόνο για μεγάλο ρίσκο».
Έτσι λοιπόν, για πελάτες που ενδιαφέρονται ειδικά για το κρυπτονόμισμα, οι υποστηρικτές τους βοηθούν να βάλουν κάποια χρήματα σε αυτό. Και λένε ότι “το βάρος στο πορτφόλιο ενός πελάτη πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να νιώθει ότι έχει σημασία, ενώ ταυτόχρονα δεν ανατρέπει τα μακροπρόθεσμα σχέδιά του αν η επένδυση αποτύχει”.
Όσον αφορά το ποσό που πρέπει να επενδύσουν, οι υποστηρικτές συζητούν με τους επενδυτές για το τι ποσοστό από το πορτφόλιό τους είναι διατεθειμένοι να χάσουν σε περίπτωση που η επένδυση αποτύχει. “Θα μπορούσε να είναι της τάξης του 1% έως 5%, μπορεί να είναι και 10%”, λέει. “Εξαρτάται από το πόσα διαθέτουν τώρα και τι διακυβεύεται πραγματικά για αυτούς από πλευράς απώλειας”.
«Το blockchain θα αλλάξει τον κόσμο» – Οι 20 τομείς εφαρμογής της τεχνολογίας
Ωστόσο, το blockchain είναι κάτι περισσότερο από το κρυπτονόμισμα. Στην ομιλία του στο Φεστιβάλ LeadingMinds o κ. User αναφέρει ότι το blockchain θα αλλάξει τον κόσμο. Γιατί το πιστεύει αυτό και πώς θα τον αλλάξει;
«Το blockchain είναι το ψηφιακό, κατανεμημένο και αποκεντρωμένο καθολικό που βρίσκεται πίσω από τα περισσότερα εικονικά νομίσματα και που είναι υπεύθυνο για την καταγραφή όλων των συναλλαγών χωρίς την ανάγκη χρηματοοικονομικού ενδιάμεσου, όπως είναι η τράπεζα. Με άλλα λόγια, είναι ένα καινούριο μέσο μετάδοσης κεφαλαίων ή/και καταγραφής πληροφοριών.
Γιατί αυτή η ξαφνική ανάγκη για blockchain; Το blockchain αποτελεί το όραμα των προγραμματιστών που πίστευαν ότι το τρέχον τραπεζικό σύστημα είχε ελαττώματα. Συγκεκριμένα, θεώρησαν περιττή τη συμμετοχή των τραπεζών που ενεργούν ως τρίτα μέρη και εισπράττουν τέλη συναλλαγών, ενώ ειρωνεύτηκαν το γεγονός ότι η επικύρωση και ο διακανονισμός των πληρωμών θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και πέντε εργάσιμες ημέρες στις διασυνοριακές συναλλαγές. Με το blockchain, οι συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο αποτελούν πραγματικότητα (ακόμη και διασυνοριακά), ενώ οι τράπεζες μένουν εντελώς έξω από το παιχνίδι μειώνοντας προφανώς τα τέλη συναλλαγών.
Πέρα από τη ρύθμιση του νομίσματος, το blockchain έχει κι άλλες χρήσεις. Πολλές από τις εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη DowJonesIndustrialAverage δοκιμάζουν ορισμένες από αυτές τις χρήσεις σε έργα μικρής κλίμακας και ελεγχόμενες επιδείξεις.
Πιθανότατα αναρωτιέστε τι δυνατότητες έχει αυτή η τεχνολογία που μπορεί να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στον πραγματικό κόσμο. Λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος να αναρωτιέστε πλέον. Ακολουθούν 20 πιθανές χρήσεις για την τεχνολογία blockchain.
1. Επεξεργασία πληρωμών και μεταφορές χρημάτων
Αναμφισβήτητα η πιο λογική χρήση του blockchain είναι ως μέσο για την επιτάχυνση της μεταφοράς κεφαλαίων από το ένα μέρος στο άλλο. Όπως ειπώθηκε και πριν, με την εξαίρεση των τραπεζών και την επικύρωση των συναλλαγών σε συνεχή βάση 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα, οι περισσότερες συναλλαγές που υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω blockchain μπορούν να διευθετηθούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
2. Παρακολούθηση των αλυσίδων εφοδιασμού
Το blockchain είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο όσον αφορά την παρακολούθηση των αλυσίδων εφοδιασμού. Με την κατάργηση της γραπτής διαδικασίας, οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να εντοπίζουν γρήγορα τις ανεπάρκειες στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, καθώς και να βρίσκουν προϊόντα σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, το blockchain θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις – και πιθανόν ακόμη και στους καταναλωτές – να βλέπουν την απόδοση των προϊόντων από την άποψη του ποιοτικού ελέγχου καθώς μετακινούνται από το μέρος προέλευσής τους προς το κατάστημα λιανικής.
3. Προγράμματα επιβράβευσης πελατών
Το blockchain θα μπορούσε να φέρει περαιτέρω επανάσταση στην εμπειρία του λιανικού εμπορίου, καθιστώντας το ιδανικό για την επιβράβευση των πελατών του. Η δημιουργία ενός συστήματος βασισμένο σε διακριτικά που ανταμείβει τους καταναλωτές και αποθηκεύει αυτά τα διακριτικά σε ένα blockchain, θα ενθαρρύνει τους καταναλωτές να επιστρέψουν σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα ή αλυσίδα για να κάνουν τις αγορές τους. Επίσης, θα εξαλείψει τις απάτες και τις σπατάλες που συνήθως συνδέονται με τα προγράμματα επιβράβευσης που βασίζονται σε έντυπη μορφή και κάρτες.
4. Ψηφιακές ταυτότητες
Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα ταυτότητας. Το blockchainer προσπαθεί να το αλλάξει αυτό. Δημιουργεί ψηφιακές ταυτότητες εντός της εφαρμογής Authenticator – που χρησιμοποιείται επί του παρόντος από εκατομμύρια άτομα – οι οποίες παρέχουν στους χρήστες τον τρόπο να ελέγχουν την ψηφιακή τους ταυτότητα. Για παράδειγμα, κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στους ανθρώπους υποβαθμισμένων περιοχών να έχουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Φυσικά, οι προσπάθειες της Microsoft για τη δημιουργία μιας αποκεντρωμένης ψηφιακής ταυτότητας βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.
5. Κοινή χρήση δεδομένων
Το κρυπτονόμισμα IOTA κυκλοφόρησε στην έκδοση beta του Data Marketplace δείχνοντας ότι το blockchain θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως online κατάστημα για την κοινή χρήση ή την πώληση αχρησιμοποίητων δεδομένων. Με βάση το γεγονός ότι τα περισσότερα εταιρικά δεδομένα παραμένουν αχρησιμοποίητα, το blockchain θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μεσάζοντας για την αποθήκευση και τη μετακίνηση αυτών των δεδομένων για τη βελτίωση πληθώρας βιομηχανιών. Αν και βρίσκεται ακόμη στα αρχικά του στάδια, το IOTA έχει περισσότερους από 35 επώνυμους συμμετέχοντες (ένας από αυτούς είναι η Microsoft) που του παρέχουν ανατροφοδότηση.
6. Προστασία πνευματικών δικαιωμάτων
Σε έναν κόσμο όπου η πρόσβαση στο διαδίκτυο αυξάνεται συνεχώς, οι νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων και ιδιοκτησίας για τη μουσική και άλλου είδους περιεχόμενο έχουν γίνει ασαφείς. Με το blockchain, οι νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων θα ενισχυθούν σημαντικά όσον αφορά το «κατέβασμα» ψηφιακού περιεχομένου, διασφαλίζοντας έτσι ότι ο καλλιτέχνης ή ο δημιουργός του περιεχομένου που αγοράζεται θα λάβει το μερίδιο που του αντιστοιχεί. Το blockchain θα παρέχει επίσης δεδομένα διανομής δικαιωμάτων σε μουσικούς και δημιουργούς περιεχομένου κάθε είδους σε πραγματικό χρόνο και με διαφάνεια.
7. Ψηφιακή ψηφοφορία
Ανησυχείτε για τυχόν νοθεία ψηφοφορίας; Με την τεχνολογία blockchain δεν χρειάζεται να ανησυχείτε άλλο. Το blockchain παρέχει τη δυνατότητα ψηφιακής ψηφοφορίας, αλλά με αρκετή διαφάνεια ώστε οι ρυθμιστικοί φορείς να είναι σε θέση να δουν αν έχει αλλάξει κάτι στο δίκτυο. Συνδυάζει την ευκολία της ψηφιακής ψηφοφορίας με την αμεταβλητότητα (δηλαδή την αμετάβλητη φύση) του blockchain για να κάνει την ψήφο σας να μετράει πραγματικά.
8. Μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας, γης και αυτοκινήτου
Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του blockchain είναι να βγάλει από τη μέση τη γραπτή διαδικασία, αφού αποτελεί συχνά πηγή σύγχυσης. Αν αγοράζετε ή πουλάτε γη, σπίτι ή αυτοκίνητο, θα πρέπει να μεταβιβάσετε ή να λάβετε έναν τίτλο. Αντί αυτή η διαχείριση να γίνει σε έντυπη μορφή, το blockchain μπορεί να αποθηκεύσει τίτλους στο δίκτυό του επιτρέποντας την προβολή αυτής της μεταφοράς με διαφάνεια, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει μια ξεκάθαρη εικόνα της νόμιμης ιδιοκτησίας.
9. Ασφάλεια τροφίμων
Μια άλλη ενδιαφέρουσα χρήση του blockchain θα μπορούσε να είναι ο εντοπισμός των τροφίμων από το μέρος προέλευσής τους μέχρι το πιάτο σας. Εφόσον τα δεδομένα του blockchain είναι αμετάβλητα, θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε τη μεταφορά των προϊόντων διατροφής από το μέρος προέλευσής τους μέχρι το σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, αν υπάρξει κάποια τροφιμογενής νόσος, το blockchain θα μπορούσε να παρέχει τη δυνατότητα εύρεσης της πηγής της μόλυνσης πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τώρα.
10. Αμετάβλητο αντίγραφο ασφαλείας δεδομένων
Το blockchain μπορεί επίσης να αποτελέσει τον τέλειο τρόπο για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων. Παρ’ όλο που τα συστήματα αποθήκευσης cloud έχουν σχεδιαστεί για να είναι η βασική πηγή φύλαξης δεδομένων, δεν είναι απρόσβλητα από χάκερ ή ακόμα και από προβλήματα οργάνωσης. Η χρήση του blockchain ως πηγή αντιγράφων ασφαλείας για τα κέντρα αποθήκευσης δεδομένων cloud – ή για οποιαδήποτε δεδομένα, όπως εξετάζει η εταιρεία Boeing με δέκτες GPS στα αεροπλάνα της – θα μπορούσε να λύσει αυτό το πρόβλημα.
11. Φορολογική ρύθμιση και συμμόρφωση
Έχω αναφέρει πόσο σημαντική είναι η διαφάνεια και η αμεταβλητότητα; Για παράδειγμα, οι εταιρείες προϊόντων κάνναβης μπορούν να χρησιμοποιήσουν το blockchain ως μέσο για να καταγράφουν τις πωλήσεις τους και να αποδείξουν στους νομοθέτες ότι συμμορφώνονται με τους τοπικούς, κυβερνητικούς ή/και ομοσπονδιακούς νόμους. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτές οι πωλήσεις λειτουργούν ως ένα ξεκάθαρο αποδεικτικό στοιχείο για την Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων (IRS) ότι έχουν εξοφλήσει το μερίδιο των φόρων που τους αντιστοιχεί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με την προϋπόθεση φυσικά ότι είναι κερδοφόρες.
12. Δικαιώματα εργαζομένων
Μια άλλη ενδιαφέρουσα χρήση του blockchain είναι ως μέσο για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, 25 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εργάζονται σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας. Η Coca–Cola, μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και άλλους εταίρους, δουλεύει πάνω σε ένα μητρώο blockchain με έξυπνες συμβάσεις – πρωτόκολλα που επαληθεύουν, διευκολύνουν ή επιβάλλουν μια σύμβαση – με σκοπό να βελτιώσουν τις εργασιακές πολιτικές και να υποχρεώσουν τους εργοδότες να τηρούν τις ψηφιακές συμβάσεις με τους υπαλλήλους τους.
13. Διατήρηση ιατρικού φακέλου
Τα καλά νέα είναι ότι ο ιατρικός τομέας έχει ήδη απομακρυνθεί από την έντυπη μορφή διατήρησης αρχείων εδώ και χρόνια. Ωστόσο, το blockchain προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια και ευκολία. Εκτός από την αποθήκευση αρχείων ασθενών, ο ίδιος ο ασθενής, ο οποίος έχει το κλειδί για την πρόσβαση σε αυτά τα ψηφιακά αρχεία, θα έχει τον έλεγχο του ποιός αποκτά πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα. Θα μπορούσε λοιπόν να αποτελέσει ένα μέσο ενίσχυσης των Νόμων Περί Διαθεσιμότητας και Υπευθυνότητας Ασφάλειας Υγείας (HIPAA) που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία του απορρήτου των ασθενών.
14. Παρακολούθηση οπλοχρησίας
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα σε οποιοδήποτε ειδησεογραφικό δίκτυο στις μέρες μας είναι ο έλεγχος της οπλοχρησίας ή/και η λογοδοσία και ευθύνη οπλοκατοχής. Το blockchain θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα διαφανές και αμετάβλητο δίκτυο μητρώου που θα επιτρέπει στις αρχές επιβολής του νόμου και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εντοπίζουν την οπλοκατοχή, αλλά και να κρατούν αρχείο των όπλων που πωλούνται ιδιωτικά.
15. Διαθήκες ή κληρονομιές
Το blockchain είναι επίσης πιθανό να βάλει τέλος στις ανησυχίες σας όσον αφορά το τέλος της ζωής σας. Αντί να κάνουν τη διαθήκη τους σε έντυπη μορφή, οι άνθρωποι θα έχουν την επιλογή να κάνουν και να αποθηκεύσουν την ψηφιακή τους διαθήκη σε ένα δίκτυο blockchain. Όταν γίνονται με έξυπνα συμβόλαια, με τα οποία θα μπορούσαν να διαχωριστούν οι κληρονομιές με βάση το πότε πληρούνται ορισμένα κριτήρια (για παράδειγμα, όταν κάποιο εγγόνι φτάσει σε μια ορισμένη ηλικία), οι διαθήκες θα γίνονται απολύτως ξεκάθαρες και νομικά δεσμευτικές, χωρίς να αφήνουν αμφιβολίες σχετικά με το ποιος θα λάβει τα περιουσιακά στοιχεία όταν κάποιος πεθάνει.
16. Συναλλαγή μετοχών
Μέχρι ενός σημείου, το blockchain θα μπορούσε να ανταγωνιστεί ή να αντικαταστήσει τις τρέχουσες πλατφόρμες συναλλαγών μετοχών για την αγορά ή την πώληση μετοχών. Επειδή τα δίκτυα blockchain επικυρώνουν και διακανονίζουν τις συναλλαγές ιδιαίτερα γρήγορα, θα μπορούσε να εξαλειφθεί το πρόβλημα του πολυήμερου χρόνου αναμονής που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές όταν πωλούν μετοχές και αναζητούν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους με σκοπό την επανεπένδυση ή την απόσυρση.
17. Διαχείριση του Διαδικτύου των Πραγμάτων
Ο γίγαντας των δικτύων CiscoSystems ίσως βρίσκεται πίσω από μια εφαρμογή που βασίζεται σε blockchain που θα παρακολουθεί το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT). Το IoT είναι ασύρματα συνδεδεμένες συσκευές που μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα. Μια τέτοια εφαρμογή θα μπορούσε να καθορίσει την αξιοπιστία των συσκευών σε ένα δίκτυο και να συνεχίσει να το κάνει για συσκευές που εισέρχονται και εξέρχονται από το δίκτυο, όπως τα έξυπνα αυτοκίνητα ή τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα.
18. Επίσπευση της διαπραγμάτευσης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης όσον αφορά την ενέργεια και τη συμμόρφωση
Ακόμη και η βιομηχανία ενέργειας μπαίνει στη δράση. Όπως συμβαίνει και με τα οφέλη που θα μπορούσε να αποφέρει στους επενδυτές μετοχών που περιγράφηκαν παραπάνω, το blockchain προσφέρει τη δυνατότητα να βοηθήσει τις εταιρείες ενέργειας να διευθετήσουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με σήμερα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το blockchain θα μπορούσε να βοηθήσει τις εταιρείες ενέργειας όσον αφορά την καταγραφή των πόρων τους και τη διατήρηση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς.
19. Εξασφάλιση πρόσβασης σε προσωπικά αντικείμενα
Τα έξυπνα συμβόλαια εντός των δικτύων blockchain έχουν επίσης τη δυνατότητα προσαρμογής στις ανάγκες των επιχειρήσεων ή των καταναλωτών. Ως καταναλωτής, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το blockchain ως μέσο για να παραχωρήσετε πρόσβαση στο σπίτι σας σε τεχνικούς σέρβις ή να επιτρέψετε στον μηχανικό σας την πρόσβαση στο αυτοκίνητό σας για να κάνει επισκευές. Χωρίς αυτό το ψηφιακό κλειδί όμως, το οποίο έχετε μόνο εσείς, οι συγκεκριμένοι τεχνικοί δεν θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά σας αντικείμενα.
20. Παρακολούθηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Τέλος, το blockchain θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέσο παρακολούθησης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων με διαφάνεια. Σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν επιστροφές συνταγών αλλά και τα πλαστά φάρμακα είναι γεγονός, το blockchain προσφέρει στους φαρμακοποιούς τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα προϊόντα τους με βάση τον σειριακό αριθμό ή/και τον αριθμό παρτίδας για να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές λαμβάνουν το κατάλληλο φάρμακο από το φαρμακείο τους. Η εταιρεία Merck αυτό το διάστημα δοκιμάζει ένα τέτοιο σύστημα για επιστροφές συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Παρ’ όλο που το blockchain απέχει πολύ από την τελειότητα, σίγουρα έχει πολλές εφαρμογές σε πραγματικές συνθήκες.
Εταιρείες όπως η Blockchainarmy, η Coinarmy, η IBM, η Accenture, η πρωτοβουλία της EU Digital Economy and Society Commision, η INATBA, το Πανεπιστήμιο Istanbul Aydin University και η Blockchain Academy αποτελούν οραματιστές και έχουν πάθος με την ανάπτυξη του BLOCKCHAINISE THE WORLD».
Ο Erol User θα είναι μεταξύ των ομιλητών στο Μεγάλο Φεστιβάλ Ηγεσίας, Leading Minds Festival που θα πραγματοποιηθεί από 12 έως 22 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα και στο οποίο το Newsbeast είναι χορηγός επικοινωνίας.