Αποτελεί το χειρότερο αστρονομικό εφιάλτη (και όχι μόνο!). Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε αν αντιλαμβανόμασταν ότι ένας αστεροειδής έχει βάλει ρότα… για μετωπική σύγκρουση με τη Γη;
Η τελευταία αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ελπίζει να βρει μια απάντηση στο κατά πόσο μια… αποστολή-καμικάζι με στόχο τη σύγκρουση με τον αστεροειδή προτού φτάσει στη Γη θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνεργάζεται με την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA), προκειμένου να στείλουν ένα σκάφος προσεδάφισης προς… συντριβή στο φεγγάρι ενός αστεροειδούς με ταχύτητα 14.000 μιλίων την ώρα, για να διαπιστώσουν τι θα συμβεί.
Η αποστολή θα λάβει χώρα σε δύο στάδια.
Ο μήνας που διανύουμε αφορά την έναρξη των προκαταρκτικών εργασιών σχεδιασμού για την αποστολή Asteroid Impact Mission (AIM) της ESA. Προορίζεται για την επίδειξη τεχνολογιών για μελλοντικές διαστημικές αποστολές, ενώ στόχος του προγράμματος AIM θα είναι ακόμη η πρώτη έρευνα του οργανισμού για πλανητικές αμυντικές τεχνικές, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.
Το πρόγραμμα AIM προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο του 2020 και σύμφωνα με τα σχέδια θα ταξιδέψει σε ένα δυαδικό σύστημα αστεροειδή (Didymos asteroids), το οποίο θα βρεθεί αρκετά κοντά στη Γη το 2022, σε απόσταση 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Το διαμέτρου 800 μέτρων κύριο σώμα του αστεροειδούς έχει ένα φεγγάρι, διαμέτρου 170 μέτρων, το οποίο ανεπίσημα καλείται «Didymoon».
Το μικρότερο αυτό σώμα θα είναι ο στόχος της αποστολής ΑΙΜ: το διαστημικό σκάφος θα εκτελέσει υψηλής ανάλυσης οπτική, θερμική ραντάρ χαρτογράφηση της σελήνης για την κατασκευή λεπτομερών χαρτών της επιφάνειας και της εσωτερικής του δομής.
Επιπλέον θα αφήσει στην επιφάνεια του σώματος αυτού έναν διαστημικό σκάφος προσεδάφισης, το πρώτο μετά το όχημα προσεδάφισης Philae της Rosetta, το οποίο προσεδαφίστηκε σε έναν κομήτη τον περασμένο Νοέμβρη.
Δύο η περισσότερα CubeSats θα αποσταλλούν ακόμη από το μητρικό σκάφος, για να συγκεντρώσουν κι άλλα επιστημονικά στοιχεία. Τα ευρήματα της αποστολής AIM θα «φτάσουν» στη Γη μέσω ενός συνδέσμου λέιζερ υψηλής χωρητικότητας στο σταθμό Optical Ground Station της ESA στην Τενερίφη, στα Κανάρια Νησιά.