Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας χρηματοδοτεί έρευνες για να ανακαλύψει πώς ορισμένα ασιατικά φίδια του δάσους μπορούν να πετάξουν διανύοντας μεγάλες αποστάσεις πετώντας.
Τα «ιπτάμενα φίδια» του γένους Chrysopelea πηδούν από δέντρα, ακόμα και από ύψος 60 μέτρων και, όταν αποκτήσουν ταχύτητα, αρχίζουν να ελίσσονται στον αέρα για να προσγειωθούν έως και 230 μέτρα μακριά.
Στα βίντεο που καταγράφουν οι ερευνητές, η απίθανη πτήση μοιάζει να παραβιάζει τους νόμους της φυσικής -χάρη σε μια τεχνική που δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητή, τα ερπετά μπορούν ακόμα και να στρίβουν στον αέρα.
Στην πραγματικότητα, όμως, τα πέντε είδη του γένους Chrysopelea αξιοποιούν την οφιοειδή τους κίνηση για να δημιουργήσουν με το σώμα τους ένα αποδοτικό αεροδυναμικό σύστημα.
«Βασικά, γίνονται ένα μεγάλο, μακρύ φτερό» εξηγεί στη Washington Post ο Τζον Σότσα του Virginia Tech (Πολυτεχνικό Ινστιτούτο και Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια), ο οποίος χρηματοδοτείται από το Πεντάγωνο.
Σε έρευνα που πρόκειται να δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Bioinspiration and Biomimetics, ο Δρ Σότσα εξηγεί την αεροδυναμική συμπεριφορά των Chrysopelea.
«Το φίδι είναι πολύ δραστήριο στον αέρα. Μπορεί να το φανταστεί κανείς να αποτελείται από πολλαπλά τμήματα που λειτουργούν ως πολλαπλές πτέρυγες […] Το ηγούμενο άκρο γίνεται η ρυμούλκα, και μετά η ρυμούλκα γίνεται το ηγούμενο άκρο» είπε ο ερευνητής.
Παραμένει άγνωστο πώς το μυστικό του ιπτάμενου φιδιού θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό.
Τα πρώτα ταξίδια του Σότσα στην Ασία χρηματοδοτήθηκαν από το National Geographic Society, η τελευταία δημοσίευση όμως αναφέρει ως χρηματοδότη την DARPA.
Πρόκειται για την Υπηρεσία Αμυντικών Προγραμμάτων Προηγμένης Έρευνας, η οποία χρηματοδοτεί και αναπτύσσει νέες αμυντικές τεχνολογίες -μερικές από τις οποίες ακούγονται τρελές.
Στο παρελθόν, για παράδειγμα, η DARPA έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ενός σκάφους που θα συνδυάζει το αεροπλάνο με το υποβρύχιο, καθώς και για τη δημιουργία ενός όπλου «τεχνητού παγετού».
πηγή: pathfinder