Την τεχνολογική τους αναβάθμιση έχουν ξεκινήσει οι πεζοναύτες του Βασιλικού Ναυτικού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πλέον, η εκπαίδευσή τους γίνεται με τη συνδρομή drones που κινούνται τόσο στον αέρα όσο και στο νερό.
Συγκεκριμένα, δοκίμασαν αθόρυβα drones αναγνώρισης, drones επανεφοδιασμού και αυτόνομα σκάφη, εξερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σε απαιτητικές συνθήκες μάχης.
Πεζοναύτες της Alpha Company εκπαιδεύτηκαν σε χερσαίες αποστολές με σμήνος drones Malloy TRV150 τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 68 κιλά εξοπλισμού. Με ένα tablet ο υπεύθυνος της διμοιρίας έδινε το στίγμα και το χρόνο της παράδοσης, ενώ όλα τα υπόλοιπα τα αναλάμβαναν αυτόνομα τα drones.
Το Anduril Ghost drone πετά σχεδόν αθόρυβα και είναι εξοπλισμένο με σύγχρονους αισθητήρες, δίνοντας live εικόνα στους πεζοναύτες για το τι τους περιμένει μπροστά. Το drone είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί, πετά αυτόνομα, αναγνωρίζει με ακρίβεια τους στόχους και έχει μεγάλη αυτονομία μπαταρίας. Λειτουργεί και σε σμήνος, καταγράφοντας θερμικές εικόνες ανθρώπων, ζώων, οχημάτων και σκαφών.
Στο θαλάσσιο τομέα οι πεζοναύτες είχαν το Remus, ένα υποθαλάσσιο drone που απελευθέρωνε από τον αέρα το Malloy TRV150 και έψαχνε αυτόνομα για νάρκες. Στην επιφάνεια, το μη επανδρωμένο σκάφος MADFOX εκτελούσε ενέργειες αναγνώρισης και περιπολίας με τους ανεπτυγμένους αισθητήρες του.
«Πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως η τεχνολογία βρίσκεται εκεί για να ενισχύσει την υπεροχή των κομάντος, όχι για να τους αντικαταστήσει», ανέφερε ο επικεφαλής των ασκήσεων, συνταγματάρχης Chris Haw.
Πάντως, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις, με τον καθηγητή τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ να εκφράζει την ανησυχία του.
«Αυτή είναι μία εξέλιξη που μας ανησυχεί πολύ, αυτή η τάση να σπεύσουμε να αναπτύξουμε αυτόνομα οπλικά συστήματα – συστήματα που άπαξ και εκτοξευτούν επιλέγουν μόνα τους το στόχο και εφαρμόζουν άπλετη βία. Ενώ τα drones εδώ δεν ήταν οπλισμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει στον εξοπλιστικό αγώνα με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ και η Αυστραλία. Έχει υπάρξει ένα κάλεσμα να απαγορευτούν τα αυτόνομα οπλικά συστήματα που επιλέγουν και επιτίθενται στο στόχους από μόνα τους, στα Ηνωμένα Έθνη από χιλιάδες επιστήμονες και εταιρίες AI, από το Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, τον Ερυθρό Σταυρό και 31 χώρες και 186 οργανισμούς από όλο τον κόσμο. Το Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται να υποστηρίξει την απαγόρευση, λέγοντας απλά πως δε θα χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοια όπλα. Κι όμως φαίνεται πως βαδίζει σε αυτήν την κατεύθυνση», επεσήμανε ο Noel Sharkley.