Στη σκιά ενός βράχου, περίπου ένα χιλιόμετρο από το σημείο όπου θα έπρεπε να βρίσκεται κανονικά, κατέληξε το ρομπότ Philae που προσεδαφίστηκε χθες, για πρώτη φορά στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, στην επιφάνεια ενός κομήτη, ανέφερε σήμερα η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).
Επιπλέον λόγος ανησυχίας για τους επιστήμονες πάντως είναι πως τα άγκιστρα του μικρού ρομπότ δεν λειτούργησαν σωστά, με αποτέλεσμα να αναπηδήσει δύο φορές και να απομακρυνθεί από το σημείο της προσεδάφισής του, πάνω στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο.
«Δεν βρισκόμαστε εκεί ακριβώς που θα θέλαμε», είπε ο επικεφαλής της επιχείρησης προσεδάφισης, ο Ζαν-Πιερ Μπιμπρίγκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η ESA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον κομήτη και το Φίλαι, το οποίο όπως υποστηρίζει λειτουργεί κανονικά. «Μην δίνετε σημασία στις αποτυχίες, είναι φανταστικό το πού βρισκόμαστε τώρα», πρόσθεσε ο Μπιμπρίγκ.
Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες είναι ότι το ρομπότ έχει βρεθεί στη σκιά. Οι ηλιακοί συλλέκτες του, από τους οποίους θα τροφοδοτηθεί με ενέργεια όταν τελειώσουν οι μπαταρίες του, αύριο Παρασκευή, θα λαμβάνουν μόνο μιάμιση ώρα ηλιακού φωτός την ημέρα αντί για 6-7 ώρες. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το σύστημα προσγείωσης για να «πηδήξει» το ρομπότ και να φύγει από τη σκιά, όμως η ESA χρειάζεται να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες προτού να επιχειρήσει αυτήν την επικίνδυνη μανούβρα.
Επιπλέον, μόνο δύο από τα τρία πόδια του Φίλαι πατάνε στο έδαφος, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες μήπως αναποδογυρίσει εάν ξεκινήσει τη διαδικασία συλλογής δειγμάτων ή μήπως εκτιναχθεί στο διάστημα.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα δείγματα που θα συλλέξει το ρομπότ θα τους δώσουν κάποιες απαντήσεις για το πώς δημιουργήθηκαν οι πλανήτες και, ενδεχομένως, η ζωή στη Γη.