Αντιμέτωπη με την κυριαρχία της Κίνας στην παγκόσμια τεχνολογία φαίνεται πώς θα βρεθεί η Ευρώπη.
Αυτό αποκάλυψε ο επικεφαλής της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, Jeremy Flemming, ο οποίος παραδέχτηκε πως υπάρχει το ρίσκο ότι οι κρίσιμες τεχνολογίες στις οποίες βασιζόμαστε δε θα διαμορφώνονται πλέον από τη Δύση, αλλά από την Κίνα, με τις έξυπνες πόλεις που συλλέγουν ένα γιγάντιο ποσό δεδομένων είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.
Ο Flemming χαρακτήρισε το Ηνωμένο Βασίλειο ως ένα «μεγάλο θηρίο» όσον αφορά την τεχνολογία αλλά τόνισε πως «δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε αυτό δεδομένο», λέγοντας πως έχει φτάσει η στιγμή «που πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε για να ανταγωνιστούμε με τους αντιπάλους μας».
«Το ρίσκο που βλέπω σήμερα είναι πως χάνουμε τον έλεγχο των standards που διαμορφώνουν το τεχνολογικό μας περιβάλλον. Αυτά που διασφαλίζουν πως οι φιλελεύθερες δημοκρατικές μας απόψεις αποτυπώνονται στην τεχνολογία μας. Η συζήτηση σχετικά με το 5G στην πραγματικότητα χάθηκε πριν μια δεκαετία, όταν τα κράτη της Δύσης αποφάσισαν να μην επενδύσουν σε υποδομές… και το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε τώρα επιλογές.
Αν δεν ελέγξουμε την τεχνολογία, αν δεν καταλάβουμε την ασφάλεια που απαιτείται για να την ενσωματώσουμε αποτελεσματικά, τότε θα καταλήξουμε με ένα οικοσύστημα όπου τα δεδομένα δε θα χρησιμοποιούνται μόνο προς όφελός μας αλλά θα χρησιμοποιούνται και για να μας παρακολουθούν.», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις του Flemming έρχονται σε μία περίοδο που ο Πρωθυπουργός Borris Johnson προσπαθεί να δημιουργήσει το D10 group, μία ομάδα κρατών που αποτελείται από τους G7 συν την Νότια Κορέα, την Ινδία και την Αυστραλία, με σκοπό να αποτελέσουν τον τεχνολογικό ανταγωνισμό της Κίνας.