Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εγκαινίασε σήμερα (16/03) μέσω διαδικτυακής τελετής την πρώτη θερμοκοιτίδα της ESA στην Ελλάδα, μαζί με τον νέο γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Γιόζεφ Ασμπάχερ (Joseph Aschbacher), και εκπροσώπους των 22 μελών του ESA.
«Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με τις νέες τεχνολογίες αιχμής, όπως η εκτύπωση 3D, μικροηλεκτρονική και νανοηλεκτρονική, ψηφιοποίηση, τεχνητή νοημοσύνη και Internet of Things εξασφαλίζουν ευκαιρίες για οικοσυστήματα επιχειρήσεων τόσο γύρω από τον τομέα του διαστήματος όσο και σε άλλους τομείς», επισήμανε ο υπουργός, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έναρξη λειτουργίας της θερμοκοιτίδας και τις προοπτικές που ανοίγονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Τόνισε, μάλιστα, ότι «το ESA BIC είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένων μηχανισμών για ενίσχυση ανάλογων επιχειρήσεων στην Ευρώπη». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ανυπομονώ να δω start ups από την Ελλάδα να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα της παρουσίας του ESA BIC στην Ελλάδα».
Η έναρξη λειτουργίας του ESA BIC, πραγματοποιήθηκε παρουσία του φορέα υλοποίησης Coralia, του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά».
Έτσι, ολοκληρώνεται ο κύκλος των ενεργειών της γενικής γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με την ESA, για την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Στρατηγική, αλλά και την αποκόμιση ωφελειών για την εθνική οικονομία.
Σημειώνεται ότι, η λειτουργία του ESA BIC πραγματοποιείται από τον φορέα υλοποίησης Coralia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, κατόπιν ανοιχτής δημόσιας διαγωνιστικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε από την ESA. Αντικείμενο του ESA BIC είναι η στήριξη ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών για τον χώρο του διαστήματος.
Το κέντρο θα ενισχύει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις εφαρμογές του διαστήματος σε εφαρμογές της καθημερινότητας και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.
Μερικά από τα οφέλη της λειτουργίας του ESA BIC στην Ελλάδα είναι:
- Η ενεργή συμμετοχή των νεοφυών επιχειρήσεων στην ανάπτυξη καινοτομίας
- Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ενθάρρυνση των επενδύσεων
- Η υποστήριξη της μεταφοράς τεχνογνωσίας από και προς τον τομέα του Διαστήματος
- Η χρήση εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
- Η δημιουργία συνεργειών με την βιομηχανία άλλων κρατών που συμμετέχουν στα προγράμματα της ESA
- Η ανάπτυξη συμπληρωματικών συνεργειών στο πλαίσιο άλλων ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων.
Η ESA εγκαινίασε τον θεσμό των κέντρων επώασης επιχειρήσεων το 2003 και σήμερα λειτουργούν 20 ESA BICs σε όλη την Ευρώπη. Περίπου 180 startups επιλέγονται κάθε χρόνο για ένταξη στα ESA BICs, ενώ μέχρι σήμερα ο θεσμός έχει δημιουργήσει περισσότερες από 700 επιχειρήσεις, που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης σε όλη την Ευρώπη.