Ο Massimo Marchiori θα μπορούσε να είναι ένας από τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους που ζουν στη Silicon Valley.

Αντί όμως να «κολυμπά» στα δισεκατομμύρια, ο μισθός του κυμαίνεται στα 3.000 δολάρια το μήνα. Εργάζεται ως καθηγητής πληροφορικής και μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Πάδοβα στην Ιταλία.

Πριν από 17 χρόνια παρουσίασε τη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης που είχε δημιουργήσει.

Τότε, ανάμεσα στο κοινό που παρακολουθούσε το συνέδριο στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια καθόταν ένας φοιτητής, τέσσερα χρόνια μικρότερος από τον ομιλητή, ο οποίος παρακολουθούσε τη διάλεξη με μεγάλη προσοχή.

Ήταν ο Larry Page, όταν ακόμη δεν είχε εφεύρει τη Google με το φίλο του Sergey Brin από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Η εργασία του Marchiori είχε το όνομα «Hyper Search» και περιέγραφε ένα σύστημα που μπορούσε να σκανάρει το διαδίκτυο με τέτοια ακρίβεια, όπως ποτέ πριν.

Το Hyper Search βασιζόταν σε έναν πρωτοποριακό αλγόριθμο, που πολλοί προγραμματιστές θεωρούν ότι αποτέλεσε την έμπνευση για το PageRank –τη «μαγική φόρμουλα» της Google, η οποία ταξινομεί τις ιστοσελίδες μετρώντας τον αριθμό και την ποιότητα των συνδέσεων τους σε όλο το διαδίκτυο.

«Όταν τελείωσα την παρουσίασή μου, με πλησίασε ένας ευγενέστατος νεαρός λέγοντάς μου ότι την είχε βρει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα» είπε ο Marchiori σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Bloomberg.

Φυσικά, ο νεαρός δεν ήταν άλλος από τον Page, ο οποίος πέρασε την υπόλοιπη μέρα συζητώντας μαζί με τον Marchiori για το μέλλον του διαδικτύου.

Όταν έφτασε η ώρα να αποχαιρετιστούν, ο Page –σύμφωνα με τον Marchiori- είπε στο νέο φίλο του: «Φίλε, θα ήθελα να προχωρήσω την ιδέα σου ακόμη παραπέρα».

Και… κράτησε την υπόσχεσή του.

«Όταν επέστρεψα στην Ιταλία ζήτησα από το πανεπιστήμιο 20.000 ευρώ για να δημιουργήσω μια μηχανή αναζήτησης, όμως τελικά αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν ένα πρόγραμμα γύρω από την ιστορία της μεταλλουργίας στην Ιταλία» είπε ακόμη ο καθηγητής.

Εν τω μεταξύ, ο Page πήρε την πρώτη του επιταγή, αξίας 100.000 δολαρίων, από τον ιδρυτή της Sun Microsystems, Andy Bechtolsheim.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, ο εκπρόσωπος της Google στο Μιλάνο αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Στα 44 του σήμερα ο Marchiori λέει ότι δε ζηλεύει την επιτυχία του Page.

«Είμαι χαρούμενος, που με κάποιο τρόπο συμμετείχα κι εγώ στη γέννηση της Google. Ο Larry και ο Sergey είχαν την εξαιρετική επιμονή να μετατρέψουν μια ιδέα σε ένα βιομηχανικό έργο, που άλλαξε τη ζωή όλων μας».

Ο ίδιος ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα κοντά στη Βενετία, όπου γεννήθηκε και οδηγεί ένα αυτοκίνητο 11 ετών.

«Δε με ενδιέφερε και εξακολουθεί να μη με ενδιαφέρει πού μένω. Δώστε μου απλά μια σύνδεση στο διαδίκτυο και, πάνω απ’ όλα, χρόνο για να σκέφτομαι» κατέληξε.