Ένα αγόρι που μεγάλωσε στην Ινδία, ο Manu Prakash, αγαπούσε πάντα τα χημικά πειράματα, αν και δεν πήγαιναν συνήθως όπως ήθελε.
Βιομηχανικός σήμερα στο περίφημο Πανεπιστήμιο Stanford, ο Prakash ελπίζει να ενσταλάξει στα νιάτα την ίδια δημιουργική περιέργεια για τη χημεία που είχε και εκείνος στα μικράτα του, μέσα από το κουτί χημείας που σκάρωσε και δουλεύει με μανιβέλα!
Το πρωτότυπο της συσκευής του κέρδισε μόλις τα 50.000 δολάρια του πρώτου βραβείου του διαγωνισμού για επιστημονικά παιδικά παιχνίδια, μια κίνηση που διοργάνωσαν τα ιδρύματα Gordon and Betty Moore Foundation και Society for Science & the Public.
Το κουτί χημείας που ανέπτυξε ο Prakash -με τη βοήθεια του τελειόφοιτου φοιτητή του George Korir- καταφέρνει να είναι ταυτοχρόνως ρετρό και τεχνολογικά προωθημένο: χρησιμοποιώντας μικροκανάλια, σαν αυτά που συναντάμε στα υψηλής τεχνολογίας τσιπάκια DNA, και άλλες συσκευές της μοριακής βιολογίας, το παιχνίδι κινεί χημικές ουσίες και τις αναμειγνύει (με τη δέουσα ασφάλεια, πάντα).
Ταυτοχρόνως, χρησιμοποιεί και τρυπητές κάρτες, σαν αυτές που συναντούσαμε στους πρώιμους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της δεκαετίας του ’50, για να ελέγξει πλήρως τα πειράματα. Περιστρέφοντας λοιπόν τη μανιβέλα, οι κάρτες μετακινούνται μέσα στη συσκευή, με το μοτίβο των τρυπών της εκάστοτε καρτέλας να υποδεικνύει ποιο χημικό στοιχείο θα αναμειχθεί με ποιο και πότε φυσικά.
Μικροσκοπικά τσιπάκια με μικροκανάλια φιλοξενούν μέχρι και 15 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να είναι προαποφασισμένες ή να γεμίζονται κάθε φορά από τον δάσκαλο ή τον γονέα: «Είναι αποκλειστικά μηχανικό», λέει ο Prakash, «δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά ούτε μπαταρίες».
Με βάση τον συνδυασμό των χημικών αλλά και του «τρυπητού» προτύπου κάθε καρτέλας, η συσκευή μπορεί να κάνει τα πάντα που διδάσκονται στη σχολική ώρα του μαθήματος της χημείας: από χημικές αντιδράσεις και παραγωγή οξέων μέχρι και έλεγχο χώματος και άλλων υλικών για επικίνδυνα τοξικά!
Η εφεύρεση του Prakash έχει βάλει σκοπό να κάνει την εκμάθηση της χημείας διασκεδαστική, στην προσπάθεια να μεταλαμπαδεύσει το πάθος του για την επιστήμη στο μέλλον του κόσμου. Τέρμα στη βαρετή διδασκαλία!
Δείτε στο βίντεο άλλη μια τρελή εφεύρεση που έφτασε ως την τελική φάση του διαγωνισμού: ένα kit νευροφυσιολογίας για παιδιά(!) που μετατρέπει τα ηλεκτρικά σήματα των μυών και του εγκεφάλου σε φως και ήχο…