Ο Boyan Slat είναι ένας φοιτητής αεροδιαστημικής μηχανικής που οι στόχοι του όμως «πατάνε» στη Γη. Για την ακρίβεια, ο Boyan εργάζεται μαζί με άλλους επιστήμονες σε ένα φιλόδοξο σχέδιο που συνδυάζει την περιβαλλοντολογία και την τεχνολογία ώστε να απαλλαγούμε από τα πλαστικά απορρίμματα που μολύνουν τους ωκεανούς του πλανήτη.
Το σχέδιο «Καθαρισμός των Ωκεανών» (Ocean Cleanup Project) στοχεύει στην αξιοποίηση των ωκεάνιων περιστροφικών ρευμάτων (ocean gyres) ώστε να συλλεχθούν τα πλαστικά απορρίμματα.
Έτσι σχεδίασαν ένα concept μοντέλο που εκμεταλλεύεται τη δράση των περιστροφικών αυτών ρευμάτων, τα οποία λειτουργούν σαν γιγαντιαίες χοάνες, συσσωρεύοντας πλαστικό. «Η μετακίνηση στους ωκεανούς για τη συλλογή των πλαστικών θα ήταν κοστοβόρα, αδέξια και ρυπογόνα», σημειώνεται στον ιστότοπο του project. «Έτσι γιατί να μην αφήσουμε τα περιστροφικά ρεύματα να μεταφέρουν τα απορρίμματα σε εμάς;»
Το σχέδιο τους περιλαμβάνει σταθμούς επεξεργασίας καθώς και ένα δίκτυο αγκυροβολημένων πλωτών φραγμάτων, τα οποία θα καλύπτουν την ακτίνα των ρευμάτων, και θα συλλέγουν τα απορρίμματα. Όταν αυτά φτάσουν στην πλατφόρμα επεξεργασίας, θα απομακρύνεται το νερό και θα συλλέγονται σε μεγάλα δοχεία, ώστε να επιστρέψουν στην ακτή. Τα συστήματα αυτά θα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το σχέδιο δεν περιλαμβάνει δίχτυα που θα αποτελούσαν απειλή για τη θαλάσσια ζωή.
Προς το παρόν, οι ερευνητές που ασχολούνται με το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιούν μελέτη βιωσιμότητας, ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του σχεδίου. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα φαίνονται υποσχόμενα, αν και πρέπει να περιμένουμε για την ολοκλήρωση της μελέτης.