Οι επιλογές των χρηστών που θέλουν να βελτιώσουν τις φωτογραφικές δυνατότητες του iPhone περιορίζονται στην προσθήκη φακών στην κάμερα της συσκευής. Αυτό μπορεί πράγματι να βελτιώνει τις επιδόσεις του ενσωματωμένου φακού, όμως αφήνει στο «απυρόβλητο» τον αισθητήρα του κινητού.

Με το πρόβλημα αυτό καταπιάστηκε μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης με τη δημιουργία μιας θήκης η οποία ενσωματώνει καλύτερο φακό, καθώς και ένα μεγάλο φωτογραφικό αισθητήρα.

Στόχος των σχεδιαστών του «ladibird» είναι να δώσει στους χρήστες του iPhone 5, φωτογραφικές επιδόσεις ανάλογες επαγγελματικών μηχανών DSLR και όλα αυτά σε ένα φορητό και ελαφρύ πακέτο.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει έναν αισθητήρα CMOS 7,5 φορές μεγαλύτερο από αυτόν του iPhone και διπλάσιο από αυτούς που συναντούμε σε πολλές compact μηχανές. Έτσι, μπορούμε να έχουμε λήψεις μεγαλύτερης ανάλυσης και βελτιωμένες επιδόσεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Όσο για το φακό, πρόκειται για ένα φακό πορτραίτου 50mm ιδιαίτερα «φωτεινό» f/1.8. Η θήκη στα πλάγια φέρει ένα κουμπί λήψης. Η φωτογραφία που λαμβάνεται, στέλνεται στο iPhone μέσω του βύσματος Lightning connector.

Προς το παρόν, οι ερευνητές εργάζονται στην κατασκευή ενός πρωτοτύπου, ενώ έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση χρηματοδότησης μέσω του Indiegogo.