Με ελατήρια αντί για αρθρώσεις και μικρούς κινητήρες αντί για μύες, η «γάτα-ρομπότ» που δημιούργησαν επιστήμονες στην Ελβετία μπορεί να κινηθεί σαν κανονικό αιλουροειδές και φτάνει σε ταχύτητα τα πέντε χιλιόμετρα την ώρα!
Το δημιούργημα των ερευνητών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάννης, που μοιάζει με «ρομπότ- τσιτάχ», φτιάχτηκε για να είναι μικρό, ελαφρύ και γρήγορο και θεωρείται το πιο γρήγορο από όλα τα ρομπότ του μεγέθους του ενώ μπορεί να τρέξει επτά φορές το μήκος του «σώματός» του σε ένα δευτερόλεπτο.
Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι ο σχεδιασμός των ποδιών του που έγινε με βάση της διάπλαση της γάτας, με ίδια επιμέρους τμήματα και αναλογίες.
«Μιμηθήκαμε τη μορφολογία μιας οικόσιτης γάτας», εξήγησε ο ερευνητής Alexander Sprowitz. «Στόχος είναι ένα ρομπότ εύκολο στη λειτουργία, δυνατό, γρήγορο και με δυναμικό τρέξιμο, που θυμίζει τη φυσική κίνηση».
«Η μορφολογία αυτή δίνει στο ρομπότ μηχανικές ιδιότητες σαν αυτές που έχουν οι γάτες, ικανότητα για τρέξιμο και ελαστικότητα στα σωστά σημεία που διασφαλίζει τη σταθερότητα», πρόσθεσε.
Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Βιορομποτικής Auke Ijspeert εξήγησε πως η εφεύρεση είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο αλλά οι ερευνητές ελπίζουν πως αποτελεί προάγγελο πιο εξελιγμένων συσκευών και πως κάποια στιγμή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έρευνα και διάσωση σε περιοχές με ανώμαλο έδαφος.