Μεγάλη επιτυχία γνώρισε το απόγευμα της Τετάρτης, η εκδήλωση για την παρουσίαση του Hellenic Mobile Cluster (HMC). Στο αμφιθέατρο «Δημόκριτος» του Ε.ΚΕ.ΦΕ έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού, ερευνητικού και επενδυτικού τομέα, καθώς σημαντική ήταν και η παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το λόγο να παίρνει ο πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ, Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως υπάρχει καινοτομία και πληροφορική αιχμής στη χώρα μας, τονίζοντας την ανάγκη για δημιουργία εφαρμογών τόσο στην προσωπική ζωή του καθενός από εμάς, όσο και στην επαγγελματική. Επίσης έκανε λόγο για την γέννηση πρωτογενών ιδεών στον τομέα των κινητών τεχνολογιών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επιτυχημένη αποστολή της Ελλάδας και το πρώτο περίπτερο της στη διεθνή έκθεση της Βαρκελώνης, MWC 2013.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Χατζηδάκης, που χαιρέτισε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τονίζοντας πως είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται έμπρακτα το μοντέλο της «τριπλής έλικας», της συνεργασίας δηλαδή μεταξύ βιομηχανίας, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.
«Θέλω να συγχαρώ τόσο τους συνεργαζόμενους φορείς όσο και το Σύνδεσμο Εταιριών Κινητών Εφαρμογών, υπό την αιγίδα του οποίου, αναπτύσσεται ο συνεργατικός αυτός σχηματισμός», ήταν τα λόγια με τα οποία ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός.
Θέλοντας να παραμείνει στο θέμα της ελληνικής πληροφορικής και τεχνολογίας, τόνισε πως πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να μπουν οι βάσεις για μία υγιή οικονομική πορεία.
«Η πρωτοβουλία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι εστιάζει σε όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για να αλλάξει σελίδα η ελληνική οικονομία. Στην ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, στη συνεργασία μεταξύ των φορέων, στην καινοτομία αλλά και την εξωστρέφεια».
«Πρώτος άξονας είναι η σωστή αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, και εδώ θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο ΕΣΠΑ, που θα είναι το βασικό μας εργαλείο, στη νέα περίοδο. Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 δίνει έμφαση λιγότερο στην εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής και περισσότερο στον λεγόμενο τομέα των “soft actions”».
«Ο δεύτερος άξονας αφορά τις σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές. Ως προς τις επενδύσεις δημιουργούμε μία κατ’ ουσίαν “Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή”, συγκεντρώνοντας όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να εξασφαλίσουμε ταχύτητα και διαφάνεια. Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις και είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε τη γραφειοκρατία για να επιτύχουμε άμεσα αποτελέσματα».
«Επίσης, προχωρεί η συνεργασία μας την Παγκόσμια Τράπεζα για την ανταγωνιστικότητα, προκειμένου να βελτιώσουμε το επενδυτικό/επιχειρηματικό περιβάλλον και τη διεθνή κατάταξη της χώρας στην έκθεση “Doing Business Report” της τράπεζας. Ακόμη, υλοποιούμε τις 25 δράσεις μας για την υλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές και συνεχίζουμε με δράσεις για τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, μέσα από την ανάπτυξη ολοκληρωμένων τομεακών πολιτικών».
«Ο τρίτος άξονας της πολιτικής μας, αφορά τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, όσο και την ενίσχυση της καινοτομίας. Πιο συγκεκριμένα, προχωρούμε στην κατεύθυνση μίας εθνικής ευρυζωνικής στρατηγικής».
Ο υπουργός, έκανε λόγο για το Rural Broadband δηλαδή την ευρυζωνική διασύνδεση αγροτικών, νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών, τονίζοντας πως η χρηματοδότηση του έργου που αγγίζει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, θα εκτελεστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ακόμα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Fiber to the Home, που μετά από μελέτες που έγιναν, υπολογίζεται πως θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, που θα εξασφαλιστούν μέσω του ΣΔΙΤ και με πόρους κυρίως από το νέο ΕΣΠΑ.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κύριος Χατζηδάκης, λέγοντας πως «σήμερα βρισκόμαστε εδώ, στην παρουσίαση του Hellenic Mobile Cluster που έρχεται να ενισχύσει όσους δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλή προστιθέμενη αξία και αναπτύσσονται με έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Αυτή είναι η ελπίδα της Ελλάδας σήμερα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη εγγύηση πως θα βγούμε από την κρίση και θα επιστρέψουμε σταδιακά στον δρόμο της ανάπτυξης. Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι οι σημαντικές επιτυχίες όσων συμμετέχουν στο Hellenic Mobile Cluster, να αποτελέσουν τη βάση για ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα».
Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα, ο Philip Stankovski του Cluster 55 της Σουηδίας. Ο κύριος Stankovski τόνισε πως ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν για να πετύχει ένα Cluster είναι η εμπιστοσύνη, ενώ παραδέχθηκε πως δεν υπάρχουν «οδηγίες χρήσης» για την επιτυχία. Η επιτυχία δεν είναι κάτι εύκολο και δεν έρχεται αντιγράφοντας ένα άλλο επιτυχημένο μοντέλο, ο κάθε λαός έχει τις ιδιαιτερότητες του και θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε αυτές.
Ο κύριος Stankovski, υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά την ελληνική προσπάθεια, απευθύνοντας πρόταση στο ΣΕΚΕΕ να γίνει μέλος του συνεργατικού οργανισμού του Cluster 55.
Τέλος, το λόγο πήρε ο κύριος Άγγελος Μαγκλής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ΑΤΛΑΝΤΙΣ, ο οποίος επίσης τόνισε τη σημαντικότητα του χώρου των mobile εφαρμογών στην καθημερινή μας ζωή, τόσο στον αναπτυγμένο κόσμο όσο και στον αναπτυσσόμενο.
Αναφέρθηκε σε «εκείνα τα παραδείγματα εταιριών που έχουν κατορθώσει να μπουν σε διεθνή χρηματιστήρια», εξηγώντας πως αυτό συνέβη επειδή υπήρχε η υποδομή, η κουλτούρα αλλά και τα παραδείγματα ορισμένων ανθρώπων που είχαν δίψα για ανάπτυξη και προώθηση της ελληνικής τεχνολογίας στις διεθνείς αγορές.
Ακολούθησε η παρουσίαση της ελληνικής αποστολής στη μεγάλη διεθνή έκθεση ψηφιακής επικοινωνίας Mobile World Congress MWC 2013, στη Βαρκελώνη, από το γενικό διευθυντή του ΣΕΚΕΕ Γιάννη Κ. Γιανναράκη και στη συνέχεια εξελίχθηκε συζήτηση με θέμα: «Τριπλή έλικα και ανάπτυξη: Η ανάδειξη των συνεργειών ανάμεσα σε ερευνητικούς φορείς, επιχειρήσεις και πολιτεία», όπου έκανε την εισαγωγική ομιλία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ε.ΚΕ.ΦΕ. «Δημόκριτος» Νίκος Κανελλόπουλος, με συντονιστή τον Γιώργο Καραντώνη, γενικό γραμματέα του ΣΕΚΕΕ και συμμετέχοντες τον εκπρόσωπο ακαδημαϊκών φορέων HMC Γιώργο Γιαγλή, τον γενικό γραμματέα τηλεπικοινωνιών & ταχυδρομείων Μενέλαο Δασκαλάκη, τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων Ιωάννη Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργο Στεφανόπουλο και τον γενικό γραμματέα του ΣΕΚΕΕ Γιώργο Καραντώνη.
Εμείς ήμασταν εκεί και είδαμε από κοντά τη διάθεση της ελληνικής κοινότητας που ασχολείται με την πληροφορική και τις κινητές τεχνολογίες, να κάνει τη διαφορά, να δείξει τον δρόμο για την άνθηση της ελληνικής οικονομίας και να υποστηρίξει νέους ανθρώπους που έχουν όρεξη να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.